Διαφήμιση
Χορομίδης Φυτώριο Banner
Ειδοποιήσεις
Clear all

SOS - σκαθαρι στρατιωτης  

 

Kiriaki
(@kiriaki)
Νέο Μέλος
Συμμετοχή από: 5 μήνες πριν
Δημοσιεύσεις: 2
17 Μαΐου 2020 19:04  

Καλησπερα. Αντιμετωπίζω τα δυο τρία τελευταία χρόνια το εξής πρόβλημα. Έχω στον κήπο μου αρκετά φυτά καππαρης και τετοια εποχή δέχονται επίθεση από χιλιάδες κόκκινα σκαθαρια, που αν έψαξα καλά, ονομαζονται σκαθαρια στρατιωτες ή Pyrrhocoris apterus ή European firebug. Μαζί με την κάππαρη δέχονται επιθεση και άλλα φυτά και πολυ φοβάμαι πως με το ρυθμό εξαπλωσης, θα έχω πρόβλημα και με τα αμπέλια. Η χημική καταπολεμηση είναι κάτι που "απαγορεύεται" στον κήπο μου, ειδικά με την κάππαρη η οποία πρέπει να συλλέγεται κάθε δύο μέρες, ειναι απαγορευτικη. Προσπαθω με οτι βιολογικο τροπο μπορω. Τελευταία μου προσπάθεια ηταν ψεκασμα με καολινη, δυστυχώς χωρίς αποτελέσματα. Μπορεί καποιος να βοηθήσει? Οποιαδήποτε γνωμη, ευπρόσδεκτη..... 


Παράθεση
Ηλίας Αντωνόπουλος
(@ilias)
Εκλεκτό Μέλος Moderator
Συμμετοχή από: 8 μήνες πριν
Δημοσιεύσεις: 46
18 Μαΐου 2020 00:23  

Γεια σου Kiriaki,

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ήταν αφορμή για να κάνω μία μικρή έρευνα και να αναρτήσω πριν από λίγο ένα άρθρο για την αντιμετώπιση του Pyrrhocoris apterus με φυσικό τρόπο, με τη χρήση ορμονών.

https://www.kalliergo.gr/fytoprostasia/pyrrhocoris-apterus-ormones-prostasia/

Δυστυχώς όμως, δεν βρήκα κάποιο εμπορικό προϊόν που να χρησιμοποιεί αυτή την ορμόνη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Τη δεκαετία το 60, ερευνητές ανακάλυψαν τυχαία ότι όταν χρησιμοποιούσαν χαρτί από αμερικάνικες εφημερίδες για την εκτροφή των Pyrrhocoris apterus αυτά δεν επιζούσαν.

Η συνέχεια στο άρθρο!


ΑπάντησηΠαράθεση
Ηλίας Αντωνόπουλος
(@ilias)
Εκλεκτό Μέλος Moderator
Συμμετοχή από: 8 μήνες πριν
Δημοσιεύσεις: 46
18 Μαΐου 2020 00:26  

Επίσης, μπορείς να τσεκάρεις τη σελίδα https://www.inaturalist.org/taxa/55610-Pyrrhocoris-apterus και το tab "Παρόμοια Είδη", για να σιγουρευτείς ότι το έντομο που παρατηρείς είναι όντως το Pyrrhocoris apterus.

Υπάρχουν πολλά που μοιάζουν και όλοι τα μπερδεύουμε.


ΑπάντησηΠαράθεση
Kiriaki
(@kiriaki)
Νέο Μέλος
Συμμετοχή από: 5 μήνες πριν
Δημοσιεύσεις: 2
18 Μαΐου 2020 10:49  

Σε ευχαριστώ πολυ για την ανταπόκριση. Θεωρώ μάλλον αδύνατο να βρεθεί ένα σκευασμα που να περιέχει την εν λόγω ορμονη.... Πάντως πρόκειται για μάστιγα και απορώ ειλικρινά με το γεγονος, πως δεν υπάρχουν αναφορές σχετικές με το εντομο. Είναι σαν να βρίσκεται μόνο στο δικό μου κήπο. Εγκατέστησα την εφαρμογή, παρα πολύ ενδιαφέρουσα. Θα τσεκαρω αν όντως πρόκειται για το συγκεκριμενο εντομο. Αυτό που θα κανω σήμερα, είναι να δοκιμάσω την παγιδευση τη νύχτα με φως. Και ο Θεός βοηθός..... 


ΑπάντησηΠαράθεση
Share: