Αρχική » Φυτοπροστασία » Πως οι αμερικάνικες εφημερίδες βοήθησαν στην ανακάλυψη της επίδρασης των ορμονών στα έντομα Pyrrhocoris apterus
Pyrrhocoris apterus

Πως οι αμερικάνικες εφημερίδες βοήθησαν στην ανακάλυψη της επίδρασης των ορμονών στα έντομα Pyrrhocoris apterus

Τη δεκαετία του 1960, ερευνητές που εξέτρεφαν έντομα Pyrrhocoris apterus στην Ευρώπη, παρατήρησαν ένα παράξενο φαινόμενο όταν προσπάθησαν να κάνουν εκτροφή των ίδιων εντόμων στο πανεπιστήμιο Harvard στις Η.Π.Α.

Μετά το 5ο στάδιο ανάπτυξης και αντί τα έντομα να γίνουν ενήλικα, είτε περνούσαν ένα 6ο στάδιο ανάπτυξης, είτε γινόντουσαν ενήλικα με χαρακτηριστικά προνύμφης. Κάποια από το έντομα που περνούσαν το 6ο στάδιο ανάπτυξης, πήγαιναν και σε ένα 7ο στάδιο, αλλά τελικά κανένα δεν επιζούσε.

Η πηγή του προβλήματος

Η πηγή του προβλήματος εντοπίστηκε στα χαρτιά που χρησιμοποιούνταν κατά την εκτροφή. Τα έντομα αντιμετώπιζαν πρόβλημα, μόνον όταν οι χαρτοπετσέτες είχαν κατασκευαστεί στην Αμερική.

Οι ερευνητές μπορούσαν να αναπαράγουν το πρόβλημα όταν χρησιμοποιούσαν φύλλα χαρτιού από Αμερικάνικες εφημερίδες όπως η “New York Times”, αλλά όχι όταν χρησιμοποιούσαν φύλλα από Ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως η “The Times”.

Μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι αιτία του θανάτου των εντόμων ήταν μία ορμόνη που υπήρχε μόνον στα φύλλα χαρτιού που παράγονταν στην Αμερική.

Η ορμόνη αυτή προερχόταν από ένα είδος ελάτης (την Abies balsamea) άλλα και άλλων κωνοφόρων δέντρων της βόρειας Αμερικής, το ξύλο των οποίων χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή χαρτιού στις Η.Π.Α.

Αυτή η ορμόνη έτυχε να έχει μία έντονη επίδραση στο Pyrrhocoris apterus, αλλά όχι σε άλλα έντομα, δείχνοντας την μεγάλη ποικιλία υποδοχέων ορμονών που υπάρχουν στα έντομα.

Η ορμόνη Juvabione

Αργότερα απομονώθηκε το κύριο συστατικό της ορμόνης. Είναι το juvabione, ένας μεθυλικός εστέρας του todomatuic acid.

Η ορμόνη juvabione παράγεται από τα δέντρα όταν πληγώνονται από επιθέσεις εντόμων. Μιμείται την ορμόνη ανάπτυξης των εντόμων, προστατεύοντας τα δέντρα από ευάλωτα παράσιτα.

Η παραγωγή και η απελευθέρωση ρυθμίζεται από το δέντρο και εξαρτάται από το χρόνο. Αμέσως μετά την επίθεση εντόμων, απελευθερώνονται τοξικά μονοτερπένια. Αυτά παρέχουν έναν πτητικό διαλύτη για τις ρητίνες διτερπενίου έτσι ώστε η διαδοχική εξάτμιση να αφήνει ένα φράγμα που σφραγίζει τη θέση του τραύματος.

Έτσι λοιπόν, οι αμερικάνικες εφημερίδες, άθελά τους οδήγησαν σε μία μεγάλη ανακάλυψη.

Bonus

Ένα εξαιρετικό site για την αναγνώριση εντόμων, ερπετών, πουλιών, αραχνών είναι το iNaturalist.

Πηγές:

Pyrrhocoris apterus
Juvabione
Terpene
Fir

Tags: Pyrrhocoris apterusέντομοΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top