Αρχική » Άνθρωποι » Προϊόντα που βρίσκουμε στο σπίτι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απολυμαντικά για τον Κορονοϊό COVID-19 – Αλήθειες και Μύθοι
Κορονοϊός Απολύμανση με Σπιτικά Υλικά

Προϊόντα που βρίσκουμε στο σπίτι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απολυμαντικά για τον Κορονοϊό COVID-19 – Αλήθειες και Μύθοι

Η απολύμανση και η καθαριότητα μέσα στο σπίτι πρέπει να γίνεται καθημερινά ως ένα από τα μέτρα προστασίας μας από τον Κορονοϊό COVID-19 και ως μία από τις συμβολές μας στο να δυσκολέψουμε τη διάδοσή του.

Τα ιδανικά προϊόντα για καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών μέσα στο σπίτι, αλλά και των χεριών μας, είναι τα πιστοποιημένα για αυτή τη χρήση προϊόντα απολύμανσης και μαντηλάκια που θα βρούμε στο εμπόριο και στα φαρμακεία. Προϊόντα που είναι πιστοποιημένα ότι απολυμαίνουν και σκοτώνουν ιούς και βακτήρια.

Τι κάνουμε όμως αν για κάποιο λόγο, δυσκολευόμαστε να τα αποκτήσουμε; Π.χ. λόγω έλλειψης.

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε εναλλακτικά προϊόντα που έχουμε μέσα στο σπίτι μας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την απολύμανση των χεριών μας και επιφανειών στο σπίτι. Προϊόντα που σύμφωνα με τις πηγές, μπορούν να σκοτώσουν τον Κορονοϊό και άλλους ιούς και βακτήρια.

Επίσης, θα αναφερθούμε σε μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για συνταγές για παρασκευή απολυμαντικών ουσιών.

Το άρθρο βασίζεται σε αξιόπιστες πηγές, αλλά εγώ δεν είμαι ειδικός επιστήμονας για να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες. Μεταφέρω τις πληροφορίες καλή την πίστη και με στόχο να βοηθήσω. Παρακαλώ να ακούτε και να ακολουθείτε τις οδηγίες που εκδίδονται από υπεύθυνες κυβερνητικές πηγές. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, σεβόμενοι τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Αλήθεια: Πλύσιμο των χεριών

Πλύσιμο χεριών

“Δεν είναι δυνατόν να απολυμάνουμε κάθε επιφάνεια που αγγίζουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, εντός ή εκτός σπιτιού”, λέει ο Stephen Thomas, M.D., επικεφαλής μεταδοτικών ασθενειών και διευθυντής του global health στο Upstate Medical University in Syracuse. “ Ο πλανήτης είναι καλυμμένος με ιούς και βακτήρια και είμαστε σε διαρκή επαφή με αυτά. Οπότε το πλύσιμο των χεριών παραμένει η καλύτερη άμυνα κατά του Κορονοϊού.

Το απλό σαπούνι, στερεό ή υγρό, είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται να είναι απολυμαντικό.

Χρειάζεται να σαπουνίζουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με κρύο ή ζεστό νερό. Τόσο το κρύο όσο και το ζεστό νερό, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Δεν “χαϊδεύουμε” τα χέρια μας κατά το πλύσιμο. Τα τρίβουμε σα να θέλουμε να βγάλουμε από πάνω τους βρωμιά που βγαίνει δύσκολα.

Πλένουμε τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα και φροντίζουμε να πάει σαπούνι και κάτω από τα νύχια. Αυτή η περιοχή είναι ένα μέρος που αρέσει πολύ σε ιούς και βακτήρια.

Πλένουμε αμέσως τα χέρια μας, όταν επιστρέψουμε στο σπίτι από έξω. Μέχρι να πάμε στον νιπτήρα φροντίζουμε να αγγίξουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επιφάνειες, και βέβαια όχι άλλους ανθρώπους.

Το παρακάτω video δίνει πρακτικές οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών. (Δεν έχει ήχο).

Αλήθεια: Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες στο σπίτι

Απολύμανση στο σπίτι

Ο Stephen Thomas, M.D., λέει ότι χρειάζεται να γίνουμε πιο σχολαστικοί στην καθαριότητα των επιφανειών που αγγίζουμε τακτικά στο σπίτι, στις περιπτώσεις που κάποιο μέλος παρουσιάζει συμπτώματα ή στην περιοχή που ζούμε υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά προσβολής από Κορονοϊό COVID-19. “Απολυμαίνετε επιφάνειες που αγγίζεται συχνά, όπως επιφάνειες στην κουζίνα, στην τουαλέτα, στα δωμάτια που περνάτε πολύ ώρα, τρεις φορές την ημέρα με προϊόντα που σκοτώνουν ιούς”. Σε λείες και πλαστικές επιφάνειες, ο Κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 3 ημέρες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Απολύμανση σημαίνει: Σκοτώνω ή απενεργοποιώ ιούς και βακτήρια.
Καθαρίζω σημαίνει: Αφαιρώ την ορατή βρωμιά.
Είναι διαφορετικά πράγματα!!

Σύμφωνα με την Environmental Protection Agency, τα καλά νέα είναι ότι οι κορονοϊοί είναι από εκείνους τους τύπους ιών που μπορούν εύκολα να σκοτωθούν χρησιμοποιώντας το κατάλληλο προϊόν. “Γύρω του έχει έναν “φάκελο” που του επιτρέπει να συγχωνεύεται με άλλα κύτταρα και να τα μολύνει”, λέει ο Stephen Thomas. “Αν διαταραχθεί αυτός ο “φάκελος”, ο ιός παύει να είναι αποτελεσματικός”.

Φυσικά, τα ιδανικά προϊόντα για αυτή τη δουλειά είναι εγκεκριμένα απολυμαντικά προϊόντα που βρίσκουμε σε φαρμακεία, καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Αν όμως δεν βρούμε αυτά τα προϊόντα, υπάρχουν υλικά που μάλλον έχουμε ήδη στο σπίτι μας, ή μπορούμε να βρούμε πιο εύκολα και είναι αποτελεσματικά στην απενεργοποίηση του Κορονοϊού.

Προϊόντα καθαρισμού που καταστρέφουν τον Κορονοϊό

Αλήθεια: Σαπούνι και νερό

Απλά η τριβή από το τρίψιμο των χεριών με νερό και σαπούνι μπορεί να σπάσει τον προστατευτικό φάκελο του κορονοϊού. “Να τρίβετε τα χέρια σας σα να έχει κολλήσει κάτι επάνω τους που βγαίνει δύσκολα και θέλετε πραγματικά να το απαλλαγείτε από αυτό”, λέει ο Richard Sachleben, χημικός και μέλος της American Chemical Society. Πετάξτε την πετσέτα μίας χρήσης που θα χρησιμοποιήσετε ή βάλτε την κανονική πετσέτα σε μία λεκάνη με νερό και σαπούνι για λίγο για να καταστρέψετε όποιους ιούς έχουν επιβιώσει.

Αλήθεια: Χλώριο

Το Centers for Disease Control and Prevention, συνιστά τη χρήση ενός διαλύματος χλωρίνης που μπορούμε να παρασκευάσουμε διαλύοντας 4 κουταλιού γλυκού χλωρίνη σε 1 λίτρο νερό. Σημείωση: Αν έχετε πρόχειρο ένα άδειο μπουκάλι αναψυκτικού 1,5 λίτρου, μπορείτε να το γεμίσετε νερό και να προσθέσετε 6 κουταλάκια γλυκού χλωρίνη και να ανακινήσετε καλά.

Να χρησιμοποιείτε γάντια μιας χρήσης όταν χρησιμοποιείτε το διάλυμα της χλωρίνης για να καθαρίσετε.

ΠΟΤΈ να μην ανακατέψετε τη χλωρίνη με οτιδήποτε άλλο πέρα από νερό. Υπάρχει ΜΕΓΆΛΟΣ ΚΊΝΔΥΝΟΣ να δημιουργηθούν δηλητηριώδεις ατμοί. Να είστε πολύ προσεκτικοί με τη χλωρίνη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διάσημος αυστριακός καθηγητής οικολογικής χημείας και γεωχημείας δρ. Oto Huntsinger είχε πει πριν από χρόνια: “Ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο Διάβολος μόνο ένα, το Χλώριο”.

Μην διατηρείτε το διάλυμα χλωρίνης για πάνω από 3 ημέρες μέσα στο πλαστικό μπουκάλι. Η χλωρίνη αποδομεί πολλά πλαστικά.

Αφού απολυμάνετε με το διάλυμα χλωρίνης τις επιφάνειες της κουζίνας, ή μεταλλικές επιφάνειες, αφήστε να περάσουν μερικά λεπτά και στη συνέχεια, καθαρίστε τις με απλό νερό. Έτσι δεν θα αφήσετε τη χλωρίνη να χαλάσει ή να αποχρωματίσει τις επιφάνειες.

Αλήθεια: Οινόπνευμα σε διάλυμα ή Ισοπροπυλική Αλκοόλη

Διάλυμα 70% οινοπνεύματος και άνω, σε νερό, είναι αποτελεσματικό ενάντια στον Κορονοϊό, λέει ο Sachleben.

Πως το φτιάχνετε:
Το μπλε οινόπνευμα στην Ελλάδα έρχεται συνήθως σε συσκευασίες των 450ml. Δεν είναι όμως 100% καθαρό οινόπνευμα, αλλά 93%. Χρειάζεται να το λάβουμε αυτό υπόψη μας.
Αδειάστε όλο το οινόπνευμα σε ένα άδειο μπουκάλι αναψυκτικού του 1,0 λίτρου, Προσθέστε τόσο νερό ώστε να γεμίσει λίγο πάνω από τη μέση. Ανακατέψτε. Έχετε το απολυμαντικό σας με βάση το οινόπνευμα.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αδιάλυτη Ισοπροπυλική Αλκοόλη που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία.

Και στις δύο περιπτώσεις, βάζουμε το διάλυμα σε ψεκαστήρι και ψεκάζουμε τις επιφάνειες που θέλουμε να απολυμάνουμε.

Αλήθεια: Οξυζενέ (Υπεροξείδιο του Υδρογόνου)

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, το απλό Οξυζενέ (3% Υπεροξείδιο του Υδρογόνου) είναι αποτελεσματικό για να απενεργοποιήσει τον ρονοϊό, τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, αφού έρθει σε επαφή μαζί του για 6 έως 8 λεπτά της ώρας.

Ο ρινοϊός είναι πιο δύσκολος στην εξουδετέρωσή του από τον κορονοϊό, οπότε το οξυζενέ θα μπορεί να αδρανοποιήσει τον κορονοϊό σε συντομότερο χρόνο.

Βάλτε το Οξυζενέ αδιάλυτο σε ένα ψεκαστήρι και ψεκάστε τις επιφάνειες που θέλετε να απολυμάνετε. Αφήστε το όμως να δράσει για αρκετά λεπτά. Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Όχι πάντως λιγότερο από 6 έως 8 λεπτά της ώρας.

Το Οξυζενέ δεν είναι διαβρωτικό, οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα σε μεταλλικές επιφάνειες. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να αποχρωματίσει χρωματιστά ρούχα.

Δεν χρειάζεται καθάρισμα, καθώς αποσυντίθεται με τον χρόνο σε οξυγόνο και νερό, λέει ο Sachleben.

Υλικά που δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στον Κορονοϊό

Μύθος: Συνταγές για απολυμαντικά φτιαγμένα στο σπίτι

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει δεκάδες συνταγές για να φτιάξετε στο σπίτι απολυμαντικά χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά. Κάποιες από αυτές λένε ότι στοχεύουν και τον Κορονοϊό.

Ο Thomas, από το Upstate Medical in Syracuse, δεν τις συνιστά. Για την ακρίβεια είναι ενάντια σε αυτές. “Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις ακριβείς αναλογίες που πρέπει να χρησιμοποιήσουν και δεν θα βρουν τις απαντήσεις στο Internet”, λέει. Και συνεχίζει: “Όχι μόνο μπορεί να σας δώσουν μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, αλλά μπορεί ακόμη και να κάνετε κακό στον εαυτό σας. Παρόλο που είμαι επαγγελματίας χημικός, δεν ανακατεύω υλικά στο σπίτι μου για να φτιάξω απολυμαντικά. Αν το κάνω μόνος μου και χωρίς να μπορώ να επιβεβαιώσω τη δράση του, πως μπορώ να γνωρίζω ότι είναι αποτελεσματικό ή χημικά σταθερό;”

Μύθος: Βότκα και άλλα αλκοολούχα ποτά

Στο Internet κυκλοφορούν πολλές συνταγές που προτείνουν τη χρήση Βότκας για την παρασκευή απολυμαντικών για τα χέρια ενάντια στον Κορονοϊό. Δύο τουλάχιστον κατασκευαστές βότκας (οι Smirnoff και Tito), έχουν ήδη βγάλει ανακοινώσεις, ενημερώνοντας το κοινό ότι τα αλκοολούχα ποτά που παράγουν, δεν περιέχουν αρκετή αιθυλική αλκοόλη για να καταστρέψουν τον Κορονοϊό. Περιέχουν μόνο 40% αλκοόλη, ενώ απαιτείται τουλάχιστον 70% όπως είδαμε και νωρίτερα στο άρθρο.

Μύθος: Λευκό Ξύδι

Η απολύμανση χρησιμοποιώντας λευκό ξύδι, είναι πολύ αγαπητή λύση στο Internet. Δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματική ενάντια στον Κορονοϊό COVID-19.

Περίληψη

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι. Πλένετε τα χέρια με τον σωστό τρόπο.

Απολυμαίνετε τις επιφάνειες στο σπίτι με απολυμαντικά του εμπορίου ή με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι σας και μπορείτε να βρείτε εύκολα. Το άρθρο δίνει οδηγίες, βασισμένο σε γνώμες ειδικών.

Βότκα, λευκό ξύδι και αμφιβόλου προελεύσεως συνταγές για παρασκευή αντισηπτικών και απολυμαντικών στο σπίτι δεν έχουν αποτέλεσμα ενάντια στον Κορονοϊό COVID-19.

Το άρθρο βασίζεται σε αξιόπιστες πηγές, αλλά εγώ δεν είμαι ειδικός επιστήμονας για να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες. Μεταφέρω τις πληροφορίες καλή την πίστη και με στόχο να βοηθήσω. Παρακαλώ να ακούτε και να ακολουθείτε τις οδηγίες που εκδίδονται από υπεύθυνες κυβερνητικές πηγές. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, σεβόμενοι τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Πηγές
These Common Household Products Can Destroy the Novel Coronavirus. CR shows you how to use them and tells you which products to stay away from
Environmental Cleaning and Disinfection Recommendations
Why Is 70% Isopropyl Alcohol (IPA) a Better Disinfectant than 99% Isopropanol, and What Is IPA Used For?
Χλώριο

Tags: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑΒΟΤΚΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣΞΥΔΙΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΟΞΥΖΕΝΕΣΑΠΟΥΝΙΣΠΙΤΙΣΥΝΤΑΓΕΣΦΤΙΑΧΝΩΧΛΩΡΙΝΗ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top