Φτιάχνω Φορητό Σπορείο

Φτιάχνω Φορητό Σπορείο

Έφτιαξα ένα φορητό σπορείο που να μπορώ να το μεταφέρω ανάμεσα στο εξοχικό και την πόλη. Το φορητό σπορείο είναι ενισχυμένο με διαφανές πλαστικό ώστε να λειτουργεί σαν μικρό θερμοκήπιο. Η κατασκευή έγινε με απλά υλικά ώστε να διατηρηθεί το κόστος χαμηλά.

Οι προδιαγραφές που έθεσα για το φορητό σπορείο ήταν οι ακόλουθες:

  • Να δέχεται μία καρτέλα σπορείου 20 θέσεων
  • Να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα
  • Να υποστηρίζει σπορόφυτα με ύψος μέχρι 25 εκατοστά
  • Να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως μίνι θερμοκήπιο
  • Το διαφανές κάλυμμα να αλλάζει εύκολα
  • Να μπορεί να αερίζεται εύκολα
  • Να μπορεί να δεχθεί λάμπα
  • Να είναι οικονομικό στην κατασκευή

Καρτέλες σπορείου 20 θέσεων

Καρτέλες Σπορείου

Μπορείτε να βρείτε τις καρτέλες σπορείου σε γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια. Έχουν μαύρο χρώμα. Αποτελούνται συνήθως από δύο ανεξάρτητα τμήματα. Τις θήκες, στις οποίες μπαίνει το χώμα και ένα δίσκο που μπαίνει κάτω από τις θήκες.

Σπορείο που μεταφέρεται εύκολα

Τα νέα φυτά είναι ευαίσθητα σαν τα μωρά. Οι πρώτες εβδομάδες της ζωής τους είναι κρίσιμες για τη μελλοντική τους πορεία. Θα πρέπει να είστε συχνά δίπλα τους και να τα φροντίζετε. Αν όμως δε μένετε μόνιμα κοντά στον κήπο, τότε θα πρέπει να μπορείτε να μεταφέρετε την καρτέλα με τα σπορόφυτα ανάμεσα στο εξοχικό και την πόλη. Άρα χρειάζεστε ένα σπορείο που να μεταφέρεται εύκολα.

Μεταφέρω το φορητό σπορείο

Αρχικά σχεδιάστηκε η βάση. Η διαστάσεις της βάσης είναι τέτοιες ώστε να χωράει με άνεση ο δίσκος και η καρτέλα του σπορείου.

Το φορητό σπορείο πριν την κάλυψη

Πάνω από τη βάση τοποθετήθηκε ο σκελετός πάνω στον οποίο θα στηριχθεί το διαφανές κάλυμμα. Στη μέση του δίσκου, τοποθετήθηκε το χερούλι μεταφοράς. Η βάση του χερουλιού λειτουργεί ως δομικό στοιχείο που ενισχύει τη στιβαρότητα της κατασκευής, διατηρώντας το βάρος μικρό.

Το σπορείο θα πρέπει να υποστηρίζει σπορόφυτα με ύψος μέχρι 25 εκατοστά

Φρόντισα ώστε η απόσταση ανάμεσα στο επάνω μέρος της καρτέλας σπορείου και της οροφής της κατασκευής να είναι τουλάχιστον 30 εκατοστά. Έτσι θα μπορούσε να δεχθεί με άνεση φυτά που έχουν ύψος 25 εκατοστά, αλλά και μία λάμπα στο επάνω μέρος της κατασκευής.

Το σπορείο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως μίνι θερμοκήπιο

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που συνήθως ξεκινάμε στο σπορείο τα φυτά που θα καλλιεργήσουμε τους επόμενους μήνες. Συνήθως σπέρνουμε τους σπόρους 6 με 8 εβδομάδες πριν μεταφυτεύσουμε τα σπορόφυτα στην τελική τους θέση στο χώμα.

Τόσο ο Φεβρουάριος όσο και ο Μάρτιος είναι μήνες που μπορεί να κάνει κρύα που θα βλάψουν τα ευαίσθητα σπορόφυτα. Για να μπορέσω να τα προστατεύσω, αποφάσισα ότι το σπορείο θα έπρεπε να λειτουργεί και σα μικρό θερμοκήπιο. Θα έπρεπε να περιβάλλεται από διαφανές πλαστικό που θα παγιδεύει τη θερμότητα και θα κάνει το εσωτερικό του σπορείου θερμότερο από το εξωτερικό περιβάλλον.

Μία μέρα που η εξωτερική θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί Κελσίου, άφησα το φορητό θερμοκήπιο σε ένα μέρος όπου το μισό ήταν στη σκιά και το άλλο μισό το έβλεπε ο ήλιος. Σε 10 λεπτά της ώρας, στο εσωτερικό του σπορείου, η θερμοκρασία έφτασε τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Το πλαστικό που χρησιμοποίησα προέρχεται από ένα παλιό κάλυμμα ενός τραπεζιού (διαφανής μουσαμάς).

Το διαφανές κάλυμμα του σπορείου θα πρέπει να αλλάζει εύκολα

Με τον καιρό και με τον ήλιο, το διαφανές υλικό που χρησιμοποιείται ως κάλυμμα θα χάσει τη διαφάνειά του, θα γίνει ευαίσθητο και θα αρχίσει να διαλύεται.

Το σπορείο θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε το κάλυμμα να στηρίζεται καλά στον σκελετό, χωρίς όμως να είναι κολλημένο. Επίσης, το κάλυμμα θα πρέπει να μπορεί να βγει εύκολα για να αντικατασταθεί.

Λεπτομέρεια βίδας στο φορητό σπορείο

Λεπτομέρεια βίδας στο φορητό σπορείο - Εσωτερική πλευρά

Τα στηρίγματα δημιουργήθηκαν από βίδες διαμέτρου 4 mm με πλατύ κεφάλι από τη μία μεριά και ροδέλα και παξιμάδι από την άλλη. Η βίδα τρυπά το διαφανές πλαστικό κάλυμμα και η ροδέλα με το παξιμάδι το πιέζουν και το στηρίζουν πάνω στο ξύλινο σκελετό.

Το σπορείο θα πρέπει να μπορεί να αερίζεται εύκολα

Όταν η θερμοκρασία και η υγρασία στο εσωτερικό του σπορείου/θερμοκηπίου αυξάνει, θα πρέπει να υπάρχει ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για τον εξαερισμό του εσωτερικού.

Παράθυρο εξαερισμού

Για το σκοπό αυτό δημιούργησα στην κορυφή ένα μικρό παράθυρο εξαερισμού. Κανονικά το παράθυρο εξαερισμού είναι καλυμμένο. Όταν χρειαστεί το ανοίγουμε ώστε να φύγει ο πολύς ζεστός αέρας και να πέσει η υγρασία.

Τι θα φυτέψω στο σπορείο;

Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω το σπορείο για να φυτέψω σπόρους τομάτας και πιπεριάς.

Άλλες ιδέες για σπορεία

Αν έχετε φτιάξει τα δικά σας σπορεία, αν θέλετε να μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες και τεχνικές, θα σας ακούσουμε με πολύ προσοχή!

Tags: ΞΥΛΟΣΠΕΡΝΩΣΠΟΡΕΙΟΣΠΟΡΟΙΦΤΙΑΧΝΩ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top