Τιμή Πώλησης Αγροτικών Προϊόντων

Οι αγρότες παραπονιούνται ότι οι τιμές που πωλούν τα αγροτικά προϊόντα είναι πολύ χαμηλές. Παραπονιούνται για την τιμή πώλησης αγροτικών προϊόντων. Εμείς όμως οι καταναλωτές αγοράζουμε τα προϊόντα τους πολύ ακριβά. Πόσα τελικά κερδίζει ο αγρότης και γιατί τα αγροτικά προϊόντα πωλούνται ακριβά; Ποιοί κερδίζουν πάνω στον κόπο του αγρότη;

Δυστυχώς δε βρήκα στοιχεία από κάποια επίσημη Ελληνική πηγή. Αυτό όμως που βρήκα, είναι μία έρευνα που έρχεται από την Αμερική. Το 1998 το USDA (Unites States Department of Agriculture) έκανε μία έρευνα για την τιμή των αγροτικών προϊόντων. Το USDA είναι το αντίστοιχο του δικού μας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναρωτήθηκαν λοιπόν στο USDA, από το 1 δολάριο που πληρώνει ο καταναλωτής για να αγοράσει ένα αγροτικό προϊόν, πόσα χρήματα φτάνουν στον αγρότη που παράγει το προϊόν; Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά και ενδεικτικά του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

21 λεπτά φτάνουν στον αγρότη και 79 λεπτά δαπανώνται στο marketing, το κανάλι από το χωράφι μέχρι το ράφι.

Τα παραπάνω αφορούν τιμές του 1998 και στην Αμερική.

Στην Ελλάδα του σήμερα, αλλά και των τελευταίων ετών, η κατάσταση πρέπει να είναι χειρότερη. Δε γνωρίζω να υπάρχουν στοιχεία. Τουλάχιστον δεν κατάφερα να βρω. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο σχετικά με στοιχεία που αφορούν την ψαλίδα ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και πώλησης των αγροτικών προϊόντων, ας με ενημερώσει.

Πηγές:
http://www.usda.gov/wps/portal/usda/usdahome

Tags: ΑΓΡΟΤΗΣΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments