Αρχική » Άνθρωποι » Μπορούμε να Καταναλώσουμε Ληγμένα Τρόφιμα;
Ληγμένα Τρόφιμα. Ναι Μαγειρεύονται.

Μπορούμε να Καταναλώσουμε Ληγμένα Τρόφιμα;

Στο άρθρο καταγράφω τις προσωπικές μου εμπειρίες από κατανάλωση τροφίμων που είχαν λήξει (δηλαδή πέραν της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξεως) Η κατανάλωση έγινε είτε ενώ ήταν νωπά ή κατόπιν μαγειρέματος.

Το 10% των 88 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγει στα σκουπίδια από λάθος ερμηνεία της ημερομηνίας λήξης

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA : European Food Safety Authority) εκτιμά ότι έως και το 10% των 88 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στην ΕΕ, σχετίζεται με τη λανθασμένη ερμηνεία της ένδειξης της ημερομηνίας λήξης των τροφίμων.

Με απλά λόγια 8,8 εκατομμύρια τόνοι φαγητού (ή 8.800.000.000 κιλά φαγητού) πετάγονται στα σκουπίδια κάθε χρόνο στην ΕΕ, απλά και μόνο επειδή έχει παρέλθει η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους, έστω και για μία ημέρα!!

Το συνολικό νούμερο είναι σοκαριστικό. Το συνολικό βάρος των τροφίμων που δεν καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανά έτος, και καταλήγουν στις χωματερές, είναι 88.000.000.000 κιλά.

Να προσθέσω ως προσωπικό σχόλιο ότι το 10% αφορά το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν βρίσκονται όμως όλες οι χώρες της ΕΕ στο ίδιο επίπεδο. Σε κάποιες το οικονομικό και βιωτικό επίπεδο είναι καλύτερο από ότι σε άλλες. Στις πρώτες φαντάζομαι ότι το ποσοστό των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι μεγαλύτερο από ότι σε άλλες πιο φτωχές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA : European Food Safety Authority) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε για να παρέχει ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές και επικοινωνία σχετικά με υφιστάμενους κινδύνους που συνδέονται με την τροφική αλυσίδα. Η EFSA ιδρύθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2002, μετά από μια σειρά κρίσεων στα τρόφιμα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Από το 2005, η EFSA εδρεύει στην Πάρμα, στην καρδιά της ιταλικής Food Valley.

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες τροφίμων;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα για το τι σημαίνει η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες τροφίμων.

Στα τρόφιμα θα βρούμε δύο διατυπώσεις σχετικά με την ημερομηνία λήξης τους:

α) “Ανάλωση έως”

Η διατύπωση “κατανάλωση έως” στα τρόφιμα αφορά την ασφάλειά τους: τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά όχι μετά, ακόμη και αν φαίνονται ή μυρίζουν καλά, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις.

β) “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από”

Η διατύπωση “κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από” αναφέρεται στην ποιότητα: ότι τα τρόφιμα θα είναι ασφαλή για κατανάλωση ακόμη και μετά την ημερομηνία που εμφανίζεται στην ετικέτα, αλλά μπορεί να μην είναι στη βέλτιστη κατάσταση, όπως για παράδειγμα ως προς τη γεύση και την υφή.

Προσωπικές εμπειρίες

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε χρησιμοποιήσει και καταναλώσει “ληγμένα” τρόφιμα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πρέπει να ομολογήσω ότι πριν, πετούσαμε στα σκουπίδια όποιο τρόφιμο έχει λήξει χωρίς δεύτερη σκέψη. Θεωρούσαμε ότι είχαν χαλάσει και θα ήταν επικίνδυνα.

“Ληγμένα” τρόφιμα που έχουμε καταναλώσει

Σας αναφέρω τα τρόφιμα που έχουμε καταναλώσει μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Παράλληλα σας αναφέρω και το χώρο που ήταν αποθηκευμένα γιατί και αυτό έχει τη σημασία του.

Γιαούρτι

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη του: 15 ημέρες
Αποθήκευση σε: Ψυγείο

Γάλα (μακράς διαρκείας)

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη του: 3 ημέρες
Αποθήκευση σε: Ψυγείο

Νωπή Μαγιά

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη του: 30 ημέρες
Αποθήκευση σε: Ψυγείο

Αλεύρι

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη του: 4 μήνες
Αποθήκευση σε: Ψυγείο

Αυγά

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη του: 10 ημέρες
Αποθήκευση σε: Ψυγείο

Βούτυρο

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη του: 2 μήνες
Αποθήκευση σε: Ψυγείο

Ζυμαρικά

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη τους: 3 μήνες
Αποθήκευση σε: Εκτός ψυγείου

Όσπρια

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη τους: 3 μήνες
Αποθήκευση σε: Εκτός ψυγείου

Ρύζι

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη τους: 3 μήνες
Αποθήκευση σε: Εκτός ψυγείου

Ψωμί (αγοραστό)

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη του: 6 μήνες
Αποθήκευση σε: Κατάψυξη

Ψωμί (φτιαγμένο στο σπίτι)

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη του: 9 μήνες
Αποθήκευση σε: Κατάψυξη

Ψωμί Τοστ

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά τη λήξη του: 20 ημέρες
Αποθήκευση σε: Ψυγείο

Κρέας

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά την αγορά του: 11 μήνες!!
Αποθήκευση σε: Κατάψυξη

Φρούτα

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά την αγορά του: 3 μήνες (βλέπε μήλα)
Αποθήκευση σε: Ψυγείο

Νωπά Λαχανικά

Μέγιστος χρόνος κατανάλωσης μετά την αγορά του: 15 ημέρες
Αποθήκευση σε: Ψυγείο

Συμπέρασμα

Αποθηκεύοντας σωστά τα τρόφιμα, μπορέσαμε να τα καταναλώσουμε και μετά τη λήξη τους.

Δεν είχαν καμία διαφορά στη γεύση ή τις άλλες ιδιότητες σε σχέση με τα μη ληγμένα τρόφιμα.

Πέρα από την οικονομία που κάναμε, το ηθικό κέρδος ήταν ότι δεν πετάξαμε τρόφιμα. Σεβαστήκαμε τον κόπο όλων όσοι δούλεψαν μέχρι αυτά να φτάσουν στο σπίτι μας.

Σημείωση: Το άρθρο μεταφέρει τις προσωπικές εμπειρίες μου και σε καμία περίπτωση δε συστήνει τη χρήση ληγμένων τροφίμων, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις και γενικά προβλήματα υγείας σε κάποια άτομα.

Πηγές

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες των τροφίμων;

EFSA : European Food Safety Authority

Tags: ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΕΜΠΕΙΡΙΕΣΛΗΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΚΟΥΠΙΔΙΑΣΥΝΤΑΓΕΣΤΡΟΦΙΜΑ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top