Αρχική » Εμπειρίες-Κήπος » Πρόβλημα με μυρμήγκια που τρώνε τα φυτά – 3 Λύσεις!
Ηλίανθος προστασία από μυρμήγκια με κανέλα

Πρόβλημα με μυρμήγκια που τρώνε τα φυτά – 3 Λύσεις!

Τα φυτά έχουν πολλούς εχθρούς. Κυρίως ασθένειες και μύκητες. Υπάρχει όμως και ένας εχθρός που συνήθως δεν υπολογίζουμε. Και αυτός είναι τα μυρμήγκια. Τα μυρμήγκια δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή και τα ίδια τα φυτά αν τους επιτεθούν κατά χιλιάδες.

Αν τα μυρμήγκια βρουν στα φυτά μία εύκολη πηγή τροφής ή ένα μέσο πάνω στο οποίο θα “καλλιεργήσουν” αφίδες, τότε τα φυτά σας και εσείς έχετε σοβαρό πρόβλημα.

Επίθεση από μυρμήγκια στα φυτά

Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι ότι χιλιάδες μυρμήγκια ανεβοκατεβαίνουν στα φυτά σας. Αν η πηγή τροφής είναι το ίδιο το φυτό, τότε με τις δαγκάνες τους κόβουν μικρά κομμάτια από το φυτό σας και τα μεταφέρουν στην φωλιά τους. Και πόσο μπορεί να πληγώσει ένα μυρμήγκι ένα φυτό θα ρωτήσετε. Αν είναι μόνο ένα, ουσιαστικά καθόλου. Αν όμως χιλιάδες μυρμήγκια κάθε μέρα, κάθε ώρα, πληγώνουν το φυτό, τότε σίγουρα το φυτό θα καταστραφεί και θα πεθάνει.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα μυρμήγκια “καλλιεργούν” αφίδες επάνω σε αυτά. Σαν βοσκοί φροντίζουν τις αφίδες ώστε αυτές να περνάνε καλά, να τρώνε πολύ. Θα τα δείτε να τις περιποιούνται, να τις πιάνουν απαλά με τις δαγκάνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλα σημεία.

Γιατί όμως αυτό;

Γιατί τα μυρμήγκια εκμεταλλεύονται τις ζαχαρώδεις απεκκρίσεις των αφίδων. Σαν τον βοσκό που εκτρέφει πρόβατα, αγελάδες, κατσίκια, για το γάλα τους. Τα μυρμήγκια έχουν ως στόχο τις ζαχαρώδεις αποκρίσεις από τις αφίδες. Το πραγματικό πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τα μυρμήγκια, αλλά οι αφίδες που πολλαπλασιάζονται με εκθετικούς ρυθμούς και απομυζούν τους χυμούς των φυτών και τελικά τους δημιουργούν μεγάλα προβλήματα.

Πως λύνεται το πρόβλημα με τα μυρμήγκια στα φυτά;

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει εύκολη και μαγική λύση.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε δεκάδες μαγικές συνταγές για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών. Ελάχιστες όμως από αυτές πραγματικά δουλεύουν.

Λύση 1 – Εντομοκτόνα (Μη συνιστώμενη )

Η πιο εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικά εντομοκτόνα για μυρμήγκια που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

Είναι σίγουρα αποτελεσματικά.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Είναι φτιαγμένα για χρήση όταν έχετε πρόβλημα με μυρμήγκια στο σπίτι.

Κανείς δε θα σας πει να τα ρίξετε επάνω ή γύρω από κάτι που στη συνέχεια θα φάτε όπως είναι τα φυτά και οι καρποί τους.

Γι’ αυτό σας συνιστώ να μην τα χρησιμοποιήσετε επάνω ή γύρω από κάτι που θα φάτε εσείς και άλλοι άνθρωποι.

Λύση 2 – Κανέλα

Ναι η κανέλα! Η κανέλα, το μπαχαρικό που χρησιμοποιούμε σε συνταγές στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική είναι η λύση στο πρόβλημα των μυρμηγκιών στα φυτά!

Κάντε επίπαση με κανέλα γύρω από τα φυτά ή πάνω στα μέρη του φυτού που δέχονται επίθεση από μυρμήγκια και αυτά θα φύγουν όπως ο διάολος με το λιβάνι!

Η κανέλα διώχνει τα μυρμήγκια. Εδώ σε φυτό Ηλίανθου

Στην αρχή θα δείτε ότι τα μυρμήγκια δεν φεύγουν σαν τρελά. Κάτι τα ενοχλεί αλλά μέχρις εκεί. Αν όμως δείτε το φυτό σας μερικές ώρες μετά, θα δείτε ότι δεν υπάρχει ίχνος από μυρμήγκι!! Η κανέλα δεν τους αρέσει! Την αποφεύγουν!

Με την κανέλα, με έναν απλό, οικονομικό και απόλυτα βιολογικό τρόπο, έχετε λύσει το πρόβλημα με τα μυρμήγκια στα φυτά σας.

Τι πρέπει να προσέξετε με την κανέλα

Αν έχετε ρίξει κανέλα στο χώμα γύρω από τα φυτά, θα πρέπει να την αναπληρώνετε τακτικά μετά από μερικά ποτίσματα.

Αν έχετε ρίξει την κανέλα επάνω στα φυτά, προσέξτε καθώς ποτίζεται με το νερό, να μην φύγει. Αν φύγει, πρέπει να εφαρμόσετε ξανά κανέλα.

Ελπίζω να βρείτε χρήσιμη αυτή τη συμβουλή και να σας βοηθήσει στο να διώξετε τα μυρμήγκια από τα φυτά σας.

Λύση 3 – Βόρακας

Η δημιουργία δολώματος για μυρμήγκια που περιέχει βόρακα, είναι ίσως η πιο αποτελεσματική λύση. Είναι και οικονομική. Μπορείτε να αγοράσετε βόρακα από φαρμακεία. Το 1 κιλό κοστίζει λιγότερο από 5 Ευρώ και μπορείτε να φτιάξετε πάρα πολλά δολώματα με αυτή την ποσότητα.

Όποτε έχω χρησιμοποιήσει βόρακα, έχω απαλλαγεί οριστικά από τα μυρμήγκια σε μερικές ημέρες ή το πολύ 1-2 εβδομάδες.

Βόρακας σε βαμβάκι
Δόλωμα με βόρακα + ζάχαρη + νερό, εμποτισμένα σε βαμβάκι

Για αυτό και έχω γράψει ένα ξεχωριστό άρθρο για το πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον βόρακα για να αντιμετωπίσετε τα μυρμήγκια: Απαλλαγείτε από τα Μυρμήγκια με Βόρακα σε Κήπο και Σπίτι. Συνταγή και Οδηγίες Εφαρμογής.

Δείτε επίσης το άρθρο: Πρόβλημα με μυρμήγκια σε φυτό Ηλίανθο – Τι έξυπνο έκαναν τα μυρμήγκια;

Tags: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝΒΟΡΑΚΑΣΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑΚΑΝΕΛΑΜΥΡΜΗΓΚΙΑΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΚΗΠΟΣΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΛΥΣΕΙΣ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top