Αρχική » Άνθρωποι » Ελληνικές Κλωστές από “Κλωστοβιομηχανίαι Ελλάδος Α.E.” – Ελληνική Εταιρεία Μουζάκης, Έλληνες παραγωγοί βαμβακιού
Ελληνικές Κλωστές Μουζάκης

Ελληνικές Κλωστές από “Κλωστοβιομηχανίαι Ελλάδος Α.E.” – Ελληνική Εταιρεία Μουζάκης, Έλληνες παραγωγοί βαμβακιού

Τώρα θα μου πεις, τι σε έπιασε και ανεβάζεις φωτογραφία από κλωστές;

Οι κλωστές αυτές είναι “κληρονομιά” από τη γιαγιά μου. Αγορασμένες μεταξύ 1970 και 1980.

Και τι με αυτό θα μου πεις;

Απλά είναι οι καλύτερες κλωστές που έχω δει ποτέ και Ελληνικής κατασκευής από τον Μουζάκη.Είναι τόσο γερές, που αν δεν προσέξεις, μπορεί να κοπείς.

Ε και; Ο τόπος είναι γεμάτος κλωστές σήμερα. Τι θέλεις να μας πεις;

Σύγκρινε την ποιότητα των κλωστών που βρίσκεις σήμερα με αυτές των ““Κλωστοβιομηχανίαι Ελλάδος Α.E.” πριν από 50 χρόνια. Σκέψου ότι οι περισσότερες κλωστές είναι πλέον εισαγόμενες. Σκέψου ότι πριν μερικές δεκαετίες η Ελλάδα είχε μία πολύ ισχυρή κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία που έδινε δουλειά σε χιλιάδες κόσμου και είχε και σημαντικές εξαγωγές. Παρήγαγε τα δικά της ρούχα με τις δικές της βιοτεχνίες. Το χρήμα έμενε στον Ελλάδα. Τώρα τα εισάγει εξάγοντας το χρήμα. Πολλά τα ανάλογα παραδείγματα…

Πρόσεξε το “Ελληνικής Κατασκευής” στην ετικέτα

Εμένα με συγκινεί αυτό και μου δίνει ελπίδες για το μέλλον.

Πρώτη Ύλη – Ελληνικό Βαμβάκι

Ελληνικό βαμβάκι. Τότε που οι Έλληνες αγρότες τροφοδοτούσαν την Ελληνική μεταποίηση. Όλοι κερδισμένοι!

Ελευθέριος Μουζάκης

Ο Ελευθέριος Μουζάκης (1913 – 28 Σεπτεμβρίου 2006) ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, γνωστός ως ο “πατέρας της κλωστοϋφαντουργίας”, τελευταίος εν ζωή παραδοσιακός κλωστοβιομήχανος. Ήταν ιδρυτής και πρόεδρος των εταιρειών του ομώνυμου ομίλου.

Ξεκίνησε το 1933, ως υπάλληλος μιας εμπορικής εταιρείας κλωστών.

Το 1944 ίδρυσε μία μικρή επιχείρηση, την “Κλωσταί Πεταλούδας-Μουζάκης”, ενώ το 1952 ανέλαβε την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων DMC – Γαλλίας.

Το 1957 μαζί με την “Κλωσταί Κιθαρας”, συγκροτεί την “Κλωστοβιομηχανίαι Ελλάδος Α.E.“, στην οποία περιέρχονται οι εν τω μεταξύ εξαγορασθείσες εταιρείες και τα σήματά τους.

Απέκτησε έτσι το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής αγοράς σε κλωστές ραφής και κεντήματος.

Το 1991 η εταιρεία του εισήχθη στο Χρηματιστήριο και υπέγραψε συμβόλαιο με την Madeira Γερμανίας για την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων της στην Ελλάδα.

Το 1995 ίδρυσε την εταιρεία “Ελ. Δ. Μουζάκης – Εκκοκκιστήρια Σερρών Α.Ε.”, στην οποία η “Ελ. Δ. Μουζάκης Α.Ε.Β.Ε.Μ.Ε.”, συμμετέχει στο κεφάλαιο της κατά 51%.

Το 1998 υπέγραψε συμβόλαιο με γερμανική εταιρεία για την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά.

Το 1999 η εταιρεία εισήλθε στο κεφάλαιο της εταιρείας “Ήλιος Α.Ε.Β.Ε.” και συμμετέχει κατά 50%, και στο κεφάλαιο της εταιρείας “Robert Matra” με συμμετοχή 60%.

Ο Μουζάκης απεβίωσε το 2006.

Tags: ΑΝΘΡΩΠΟΙΒΑΜΒΑΚΙΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣΚΛΩΣΤΕΣΜΟΥΖΑΚΗΣ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top