Αρχική » Εχθροί-Ασθένεις Φυτών » Σήψεις Καρπών από Πενικίλλια
Σήψεις Καρπών από Πενικίλλια

Σήψεις Καρπών από Πενικίλλια

Type of attack:

  • Ασθένεια

Parts of the plant with symptoms:

  • Καρπός

Plants that infects:

  • Αμπέλι
  • Λεμονιά
  • Μηλιά
  • Πορτοκαλιά
Οι σήψεις καρπών από πενικίλλια είναι μετασυλλεκτικές σήψεις που προκαλούν πολύ σοβαρές ζημιές (έως 100%) σε εσπεριδοειδή, μηλοειδή, αμπέλι και λαχανικά. Πρόσθετη ζημιά προκαλείται και από το αιθυλένιο που παράγουν οι παθογόνοι μύκητες, το οποίο λόγω του ότι αυξάνει την αναπνοή των καρπών, μειώνει την διάρκεια ζωής και των υγιών καρπών που βρίσκονται στην ίδια αποθήκη με τους προσβεβλημένους καρπούς. Οι μετασυλλεκτικές αυτές σήψεις λαμβάνουν μεγάλη έκταση όταν η συγκομιδή γίνεται με υγρό και βροχερό καιρό.

Επιστημονικό όνομα: Penicillium digitatum, Penicillium italicum, Penicillium expansum, Penicillium sp.
Εσπεριδοειδή: Πράσινη σήψη, Penicillium digitatum, Κυανή σήψη, Penicillium italicum, Moniliaceae, Αδηλομύκητες
Μηλοειδή: Κυανή σήψη, Penicillium expansum (blue mold rot)
Αμπέλι: Penicillium sp.

Συμπτώματα

Στην επιφάνεια των προσβεβλημένων καρπών παρατηρείται αρχικά μια ελαφρά βυθισμένη κηλίδα που μοιάζει σαν βρεγμένη και η οποία επεκτείνεται ταχύτατα σε ολόκληρο τον καρπό. Στη συνέχεια αναπτύσσεται ένα χαρακτηριστικό μπλε ή πράσινο χνούδι (εξάνθιση από τις καρποφορίες των μυκήτων), το οποίο καλύπτει σιγά-σιγά ολόκληρο τον καρπό. Οι προσβεβλημένοι καρποί αναδύουν μια χαρακτηριστική γεύση και οσμή μούχλας. Σε περιβάλλον υψηλής σχετικής υγρασίας, ο προσβεβλημένος καρπός αποσυντίθεται τελείως με την επέμβαση και άλλων δευτερογενών μικροοργανισμών (μύκητες – βακτήρια). Σε περιβάλλον χαμηλής σχετικής υγρασίας, ο προσβεβλημένος καρπός αφυδατώνεται, συρρικνούται και μουμιοποιείται.

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Οι σήψεις αυτές προκαλούνται από μύκητες του γένους Penicillium. Η είσοδος των μυκήτων στους καρπούς γίνεται από πληγές, οι οποίες δημιουργούνται κατά την συγκομιδή, τη διαλογή ή τη συσκευασία. Επάνω στους καρπούς οι μύκητες σχηματίζουν τις χαρακτηριστικές καρποφορίες και τα σπόριά τους. Τα σπόρια (κονίδια) ελευθερώνονται με τον αέρα ή με ελαφρά μετακίνηση και μεταφέρονται στους υγιείς καρπούς. Η κυριότερη εστία μολυσμάτων είναι οι προσβεβλημένοι καρποί στους χώρους συσκευασίας και αποθήκευσης.

Οι σήψεις ευνοούνται από υψηλή θερμοκρασία (22-24oC) ενώ σε χαμηλότερες επιβραδύνονται.

Αντιμετώπιση

Για την προστασία των καρπών συνιστάται η αποφυγή δημιουργίας πληγών κατά τη συγκομιδή και η απολύμανσή τους με τα κατάλληλα μέσα επάνω στο δένδρο ή πριν τη συσκευασία. Επιπλέον, η αποθήκευση θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό και υπό κανονικές συνθήκες αερισμού και σχετικής υγρασίας.

Πηγή

www.bayercropscience.gr

Tags: ΑΜΠΕΛΙΑΣΘΕΝΕΙΑ ΦΥΤΩΝΛΕΜΟΝΙΑΜΗΛΙΑΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top