Αρχική » Εχθροί-Ασθένεις Φυτών » Σηψιρριζία από Σκληρωτίαση
Σηψιρριζία από Σκληρωτίαση

Σηψιρριζία από Σκληρωτίαση

Type of attack:

  • Ασθένεια

Parts of the plant with symptoms:

  • Καρπός
  • Ρίζα
  • Ρίζωμα-Κόνδυλος
  • Φύλλα

Plants that infects:

  • Καρότο
  • Μηλιά
  • Ντομάτα
  • Πατάτα
H ασθένεια σηψιρριζία από σκληρωτίαση προκαλεί περιστασιακά σοβαρές ζημιές σε αρδευόμενα χωράφια και μπορεί να εξελιχθεί έντονα μέσα στα σιλό.

Επιστημονικό όνομα: Corticium rolfsii συν. Athelia rolfsii, Pellicularia rolfsii, α.μ. Sclerotium rolfsii
Άλλα ονόματα: Sclerotial blight, stem rot, southern blight, bed rot, cottony rot, Sclerotium wilt, collar rot, crown rot, fire fang root rot, foot rot, southern wilt

Συμπτώματα

Προκαλείται μαρασμός του φυλλώματος και σήψη της ρίζας, η οποία επικαλύπτεται με ένα πυκνό άσπρο πλέγμα μυκηλίου μέχρι το λαιμό.

Παθογόνο – Συνθήκες ανάπτυξης

Την ασθένεια προκαλεί σε ήδη εξασθενημένα τεύτλα ο παθογόνος μύκητας εδάφους Sclerotium rolfsii (ατελής μορφή). Η τέλεια μορφή του, ο βασιδιομύκητας Corticium rolfsii, σχηματίζεται σπάνια και γι’ αυτό δεν παίζει ρόλο στη βιολογία του και τον κύκλο της ασθένειας.

Τα τεύτλα προσβάλλονται αργά μέσα στην καλλιεργητική περίοδο. Η ασθένεια ευνοείται από υπερβολική υγρασία και συνθήκες ασφυξίας στο έδαφος. Ο μύκητας αναπτύσσει άσπρο πολύ πυκνό μυκήλιο στην επιφάνεια της ρίζας, η οποία σαπίζει σιγά-σιγά μέχρι την καρδιά.

Στην επιφάνεια του μυκηλίου εμφανίζονται άσπρα σφαιρικά σωματίδια που προοδευτικά σκουραίνουν. Πρόκειται για τα σκληρώτια, όργανα ανθεκτικά που διασφαλίζουν τον πολλαπλασιασμό του μύκητα και τη διατήρησή του στο έδαφος. Τα μολύσματα (σκληρώτια, μυκήλιο) διασκορπίζονται μέσα στον ίδιο αγρό ή σε άλλους γειτονικούς, με τα καλλιεργητικά εργαλεία και το νερό της βροχής και του ποτίσματος.

Αντιμετώπιση

Συστήνεται να γίνεται απολύμανση του εδάφους με κατάλληλα απολυμαντικά. Τα προσβεβλημένα φυτά θα πρέπει να απομακρύνονται μαζί με ολόκληρο το ριζικό τους σύστημα και να καταστρέφονται με τη φωτιά. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται μακρόχρονη αμειψισπορά με φυτά (π.χ. σιτηρά), τα οποία δεν προσβάλλονται από το παθογόνο και να λαμβάνονται μέτρα καλής αποστράγγισης του αγρού.

Πηγή

www.bayercropscience.gr

Tags: ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΦΥΤΩΝΚΑΡΟΤΟΜΗΛΑΝΤΟΜΑΤΑΠΑΤΑΤΑ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top