Αρχική » Forum

Forum

κηπος στο κεντρο τη...
 
Ειδοποιήσεις
Clear all

κηπος στο κεντρο της πολης

9 Δημοσιεύσεις
3 Χρήστες
0 Likes
1,688 Εμφανίσεις
 xrx
(@xrx)
New Member
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 2
Topic starter  

Καλησπέρα πρωτο ποστ σήμερα, καθως μολις ανακαλυψα το πολυ ενδιαφερον σας σαητ. Χθές καθως εχω τα παιδιά κανενα δεκαημερο κλεισμένα στο σπίτι σκέφτηκα να "δουλεψουμε" στον μικρό κήπο που εχουμε στο πατρικό που ειναι παρατημένος εδώ και χρονια. Προς το παρόν τον καθαρίσαμε απο τσουκνίδες και απομακρύναμε μανταρινια και νεράντζια, σκαλίσαμε και λιγο για να ανακατέψουμε το χώμα. Ο κήπος δυστυχως δεν εχει πολύ φως διοτι ειναι τριγυρισμένος απο πολυκατοικίες. Τωρα εχει μια λεμονια, μια μανταρινια και μια νεραντζια, οχι ομως ιδιαιτερα βρώσιμα (αρκετα ανοστα, ιδιαιτερα τα μανταρινια). Καποτε ειχε και μια τεράστια δαφνη που ψήλωσε τοσο που αναγκαστήκαμε να την κόψουμε (πανω απο 15 μέτρα, έψαχνε για φώς) και το αγαπημένο μου γιασεμί που ανέβαινε στον τοίχο και έφτανε δυο ορόφους. Σκέφτομαι οτι ετσι οπως πάνε τα πράγματα για το επομενο δίμηνο θα μπορούσε να ειναι μια ασχολία για τα παιδια να ξεσκανε. Εχετε τιποτα ιδέες για το ποια να ειναι τα επομενα βηματα μας; Ξερω οτι χρειαζόμαστε χώμα και λίπασμα,  σκέφτομαι οτι θα ηταν ωραία να φυτέψουμε καποια λουλούδια, καποιο δεντρο, ισως και ενας λαχανόκηπος, αλλα ισως προτρέχω… Αν εχετε καποια συμβουλή να μας δώσετε θα ήταν τέλεια 🙂 Ευχαριστω! 

https://imgur.com/a/HwVw3u3


   
Παράθεση
Ηλίας Αντωνόπουλος
(@ilias)
Μέλος Moderator
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 104
 

Γεια σου xrx!

Η ιδέα σου είναι πολύ καλή και μπράβο σου!

Από τις φωτογραφίες που ανέβασες, παρατηρώ ότι υπάρχουν (όπως είπες κι εσύ), εδραιωμένα δέντρα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ανεπτυγμένο και απλωμένο ριζικό σύστημα. Απομυζούν θρεπτικά συστατικά από το χώμα. Όταν φυτέψεις, τα δέντρα θα ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες. Αλλά αυτό δεν είναι αποτρεπτικό.

Μπορείς να φυτέψεις πράσινες πιπεριές, καυτερές πιπεριές και μαρούλια χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, λόγω έλλειψης άμεσης ηλιοφάνειας. Όλα σε σπορόφυτα. Δεν προλαβαίνεις να ξεκινήσεις από σπόρους.

Μπορείς να δοκιμάσεις να φυτέψεις και ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές. Επίσης και κολοκυθάκια. Γιατί όχι και μπάμιες. Βάλε και μαϊντανό, σέλινο, ρίγανη, και άλλα αρωματικά.

Πρώτα όμως θα χρειαστεί να κάνεις δύο πράγματα:

α) Να προετοιμάσεις καλύτερα το χώμα
β) Να λάβεις μέτρα προστασίας για τις γάτες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΩΜΑΤΟΣ

Σκάψε το χώμα βαθιά με την τσάπα. Όχι μόνο επιφανειακά. Να μπαίνει μέσα όλο το σίδερο και να το ανασηκώνεις.
Μετά ρίξε κοπριά (θα τη βρεις σε τσουβαλάκια), κομπόστ, είτε ανόργανο λίπασμα σε κόκκους. Πότισε. Περίμενε 1 εβδομάδα πριν φυτέψεις.
(Κανονικά τη λίπανση την κάνουμε νωρίτερα)

ΓΑΤΕΣ

Είναι συνηθισμένο πρόβλημα ότι οι γάτες επιλέγουν τέτοια μέρη για να κάνουν την ανάγκη τους. Δεν το θέλουμε αυτό.

Μπορείς να περιφράξεις το χώρο και αφού φυτέψεις, να "φυτέψεις" ενδιάμεσα καλαμάκια (αυτά που πίνουμε καφέ). Δεν θα λύσεις 100% το πρόβλημα, αλλά θα το περιορίσεις.

Ότι άλλο χρειαστείς, τα λέμε εδώ!


   
ΑπάντησηΠαράθεση
Ηλίας Αντωνόπουλος
(@ilias)
Μέλος Moderator
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 104
 

Και κάτι ακόμη!

Οι τσουκνίδες είναι από τα πιο χρήσιμα αγριόχορτα! Είναι όμως παρεξηγημένες.
Πέρα από ότι μπορούμε να τις φάμε σε χορτόπιτες, αποτελούν πολύτιμο λίπασμα!


   
ΑπάντησηΠαράθεση
 xrx
(@xrx)
New Member
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 2
Topic starter  

Ευχαριστώ, ναι τις τσουκνίδες τις "ανακατεψαμε" με το χώμα. Τα μανταρίνια δεν ημουν σίγουρος, αν μπορουν και αυτα να χρησιμοποιηθούν, θυμαμαι να εχω ακούσει καποτε οτι οι φλούδες δεν κάνουν. Ευχαριστω και για το τιπ με τις γάτες, δεν θα το σκεφτομουν. Αλλα επειδη εχουμε και δυο χελώνες (που εχουν γεννήσει  6 πολυ μικρά χελωνάκια), καπως θα το περιφράσαμε ετσι και αλλιως. 

Χωμα θα πρεπει να προσθεσω καινούριο ή να χρησιμοποιήσουμε το ηδη υπάρχον; Και τέλος, αν ηταν να κάναμε κομποστ, τι θα πρότεινες στον ιδιο τον κηπο ή σε εξωτερικό καδο;

 

Ευχαριστώ και πάλι για τις πολύτιμες συμβουλες 🙂


   
ΑπάντησηΠαράθεση
Ηλίας Αντωνόπουλος
(@ilias)
Μέλος Moderator
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 104
 

@xrx

Δύσκολο να απαντήσω για το χώμα. Δεν μπορώ να ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται.
Αν προσθέσεις κομπόστ ή κοπριά θα το βοηθήσεις πάρα πολύ να ζωντανέψει.

Τα πάντα στον κήπο θέλουν τον χρόνο τους. Δεν ακολουθούν τους σύγχρονους απάνθρωπους ρυθμούς. Ότι κάνεις εφέτος, θα έχει 100% αποτέλεσμα του χρόνου. Φέτος θα πάρεις το 50-60%. Αλλά και πάλι, χαρά θα σου δώσει.

Σχετικά με το κομπόστ, είμαι υπέρ του να βρίσκεται στον χώρο που καλλιεργούμε.
Κι αυτό γιατί τα θρεπτικά συστατικά που "διαρρέουν", μπολιάζουν το χώμα γύρω τους.
Άλλοι που ξέρουν περισσότερα, φυτεύουν και φυτά γύρω από έναν κάδο κομπόστ σαν και αυτόν: https://www.kalliergo.gr/kipos-ktima-agroktima/kados-kompostopoiisis-me-ligotera-apo-6-euro/  

Και τα φυτά θεριεύουν!

Τα μανταρίνια που πέφτουν, τα αφήνω κάτω από το δέντρο. Έτσι επιστρέφουν στο χώμα και στο δέντρο τα θρεπτικά συστατικά που έχουν απορροφήσει για να δημιουργηθούν.

Σε ευχαριστώ και πάλι.

 


   
ΑπάντησηΠαράθεση
(@lefterismin)
New Member
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 2
 

Εμένα παιδιά μου πούλησαν για αρσενική μουριά αλλά βλέπω και βγάζει καρπούς(μούρα) τι να κάνω τώρα;Και του το τόνισα του γεωπονου θέλω αρσενική να μην βγάζει μούρα..Βεβαια δεν είμαι 100%σίγουρος αν αυτά που βλέπω είναι μούρα γι αυτό σας στέλνω φώτο παρακάτω να μου πείτε!Την μουριά την έχω φυτέψει 1 μήνα κι έχει αρχίσει να ανθίζει..help please!!

20200326_115939_copy_600x400.jpg

20200326_120012_copy_480x853.jpg

20200326_115939_copy_480x853.jpg


   
ΑπάντησηΠαράθεση
Ηλίας Αντωνόπουλος
(@ilias)
Μέλος Moderator
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 104
 

Αυτά είναι σίγουρα μούρα.

Περίμενε όμως να δεις πόσα τελικά θα κρατήσει και πόσα θα ρίξει όσο είναι ακόμη πράσινα.

Μακάρι να είχα κι εγώ μία μουριά σαν τη δική σου. Να παράγει μούρα. Είναι τόσο νόστιμα!

Και ας λερώνει.

(Βασικά το "λερώνει" είναι ανθρώπινη ερμηνεία. Το καημένο το δέντρο, αν από κάτω έχει χώμα, τότε απλά επιστρέφει στο χώμα τα θρεπτικά συστατικά που πήρε από αυτό. Αν όμως την έχουμε βάλει γύρω από τσιμέντο ή πλάκες -όπως οι περισσότεροι κάνουμε- τότε λέμε ότι λερώνει).


   
ΑπάντησηΠαράθεση
(@lefterismin)
New Member
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 2
 

Kαλησπερα και ευχαριστώ για την απάντηση.Δυστυχώς έχει τσιμέντο ,έχει μπει σε αυλή για σκίαση και γι αυτό η γυναίκα δεν θέλει πολλά πολλά λερωματα γιατί λέει το μούρο κολλάει....Γι αυτό και την αγόρασα για αρσενική όπως τουλάχιστο μου την σύστησαν..Ας περιμένω λοιπόν λίγο να μεγαλώσει να δούμε τι είναι.Παντως παρατήρησα τα φύλλα της έστω και μικρά ακόμη μοιάζουν με την πλατανοφυλλη την λευκή αρσενική.Διαφερουν απο την θηλυκή που είναι διαφορετικά...Ειδωμεν...


   
ΑπάντησηΠαράθεση
Ηλίας Αντωνόπουλος
(@ilias)
Μέλος Moderator
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 104
 

Πως πάει η μουριά;


   
ΑπάντησηΠαράθεση
Share:
Scroll to Top