Αρχική » Forum

Forum

ποιότητα νερού, υδρ...
 
Ειδοποιήσεις
Clear all

ποιότητα νερού, υδροπονία, ph, EC

4 Δημοσιεύσεις
2 Χρήστες
0 Likes
890 Εμφανίσεις
(@dglykasgmail-com)
New Member
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 2
Topic starter  

Καλησπέρα σε όλους,

ενδιαφέρομαι για έναρξη υδροπονικής καλλιέργειας ζαρζαβατικών κλπ φυτοκομικών προιόντων και λόγω αυτού έχω ξεκινήσει κάποιους ελέγχους νερού στο νησί και συνεπώς δίκτυο νερού που κατοικώ.

Η ερώτηση που έχω είναι η εξής και βασίζεται σε πραγματικές συνθήκες μετρήσεων με ph και ec meters της adwa βαθμονομηνέμα με υγρά αναφοράς σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας περιβάλλοντος και νερού 20 βαθμών κελσίου.

Ποσότητα νερού: 15 lt. με ρυθμισμένο ph και ec (σε μs/cm) με χρήση υδατοδιαλυτών λιπασμάτων και με χρήση ph up ή down όπου χρειάστηκε. Τα 15 lt σταθεροποιηθηκαν λοιπόν κατα ph: 5.77 και ec: 400 μs/cm (οι τιμές αυτές απλά επελέγησαν τυχαία ώστε να κάνω το τέστ).

Αφού πέρασε ένα 24ωρο, πήρα δείγμα βουτώντας τα "εργαλεία" (ph k ec meters) στα 15 lt και οι τιμές ήταν σταθερές όπως αναφέρω παραπάνω... επιτυχία έως εδω:))) 

τώρα στο πρόβλημα μου....

τράβηξα 100-150 ml νερού απο τα 15lt και αφού το τοποθέτησα σε ένα καθαρό και πλυμένο με RO DI νερό περιέκτη (στεγνωμένο) πήρα δείγμα με τα "εργαλεία" και οι μετρήσεις μου είναι άντε γειά.... Τα νούμερα τώρα είναι: ph 6.8 και ec: 64 μs/cm... 

Αυτό είναι λογικό...? τι μπορεί να συμβαίνει....?

Δηλαδή με αυτή την λογική αν μετρήσω το ph μιας πισίνας βουτώντας το "εργαλείο" στην πισίνα θα πάρω άλλη μέτρηση συγκριτικά με δείγμα νερού σε απο την πισίνα σε περιέκτη??? Αυτό στέκει...??? δεν το βλέπω να στέκει με τα newbiκα μάτια και μυαλό που διαθέτω.... που κάνω λάθος όντας newbie στον χώρο:) ???????????

ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια!!!


   
Παράθεση
Ετικέτες Θέματος
Ηλίας Αντωνόπουλος
(@ilias)
Μέλος Moderator
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 104
 

Γεια σου dglykas,

Με προβλημάτισε πολύ το ερώτημά σου.

Μίλησα με έναν φίλο που ασχολείται με πισίνες (ότι πιο κοντινό σε μέτρηση pH και EC σε νερό είχα) και τον ρώτησα αν είναι δυνατόν να λαμβάνει διαφορετικές τιμές ανάλογα με τον όγκο του δείγματος.

Φυσικά απάντησε αρνητικά.

Αξιοποιώντας βασικές γνώσεις χημείας από το σχολείο, για να έχεις αυξημένο pH στο μικρό δείγμα και με την προϋπόθεση ότι όλες οι άλλες παράμετροι μέτρησης είναι οι ίδιες, σημαίνει ότι κάτι αλκαλικό προστέθηκε στο νερό. Αυτό όμως λες ότι δεν είναι η περίπτωσή μας.

Η λογική λέει ότι κάποιο σφάλμα γίνεται ή κάτι επηρεάζει τη μέτρηση.

Μετά από τη μέτρηση του μικρού δείγματος, δοκίμασες να μετρήσεις ξανά τα 15 λίτρα;

Δοκίμασες να πάρεις νέο δείγμα από τα 15 λίτρα και να μετρήσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικά δοχεία; 


   
ΑπάντησηΠαράθεση
(@dglykasgmail-com)
New Member
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 2
Topic starter  

Ηλία μου, 

σ ευχαριστώ για την ανταπόκριση και ναι, όντως αυτό που συνέβαινε δεν έστεκε... Βρήκα το πρόβλημα, επιμολυνση του δείγματος απο το δοχείο, το όποιο όπως είδα αποσυντίθεται για κάποιο λόγο... Προφανώς δεν το ήλεγξα σωστά κατα το στέγνωμα του και έτσι όταν τοποθέτησα το δείγμα μέσα του άρχισε να διαβρώνεται όντας πλαστικό... Δεν περίμενα να σου πω την αληθεια τέτοια συμπέριφορά, ίσως λόγω παλαιότητας του, γιατί τα υγρα λιπάσματα που χρησιμοποιήσα μόνο διαβρωτικά δεν είναι καθώς είναι υδροπονικά και χρησιμοποιουνται κατα κόρον σε πλαστικούς περιέκτες συν του οτι "ταίζουν" ζωντανούς οργανισμούς άρα? 🙂

Τέλος πάντων όλα καλά και ας μου γίνει μάθημα ο ενδελέχης πρόελεγχος καθώς και η  προσοχή που πρέπει να δείχνουμε όλοι απέναντι στα πλαστικά που χρησιμοποιούμε για περιέκτες τροφίμων κλπ.

 

καλή συνέχεια σε όλους και πάλι ευχαριστώ!!!


   
ΑπάντησηΠαράθεση
Ηλίας Αντωνόπουλος
(@ilias)
Μέλος Moderator
Συμμετοχή από: 4 έτη πριν
Δημοσιεύσεις: 104
 

@dglykasgmail-com Όταν λες ότι αποσυντίθεται το δοχείο τι εννοείς;

Ήταν δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα; Παλιό ή νέο;

Πόσο γρήγορα έκανες τη μέτρηση αφότου έβαλες μέσα του το δείγμα;

Τα ρωτώ όλα αυτά ως γνήσιες απορίες. Γιατί οι μετρήσεις, και ειδικά η EC είχαν μεγάλη διαφορά.

Ευχαριστώ!


   
ΑπάντησηΠαράθεση
Share:
Scroll to Top