Αρχική » Φυτοπροστασία » Απλή Παγίδα για Βρωμούσες

Απλή Παγίδα για Βρωμούσες

Θα μάθετε πως να φτιάξετε μία απλή παγίδα για βρωμούσες.

Βρωμούσες είναι τα μικρά έντομα σε σχήμα ασπίδας που ζουν απομυζόντας τους χυμούς από τα φυτά σας. Λέγονται βρωμούσες γιατί έχουν πολύ άσχημη μυρωδιά αν τις πατήσεις ή τις ενοχλήσεις.

Είναι δύσκολες στην αντιμετώπιση γιατί ο σκληρός εξωσκελετός τους τις προστατεύει από τα εντομοκτόνα, χημικά ή οικολογικά.

Οι βρωμούσες προσβάλουν τους καρπούς, τα φύλλα και τον κορμό ενός μεγάλου εύρους φυτών. Ανάμεσά τους οι τομάτες, φρουτόδεντρα, λαχανικά και φασόλια.

πράσινη βρωμούσα
Πράσινη βρωμούσα

Οι βρωμούσες (Pentatomoidea) είναι ένα από τα πιο δύσκολα να αντιμετωπιστούν έντομα, τόσο με βιολογικούς όσο και χημικούς τρόπους αντιμετώπισης. Το σκληρό περίβλημά τους τις προστατεύει αποτελεσματικά.

καφέ βρωμούσα
Καφέ βρωμούσα

Έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση θειαφιού τις απομακρύνει, δεν τις σκοτώνει όμως. Το θειάφισμα που κάνετε στις τομάτες για να τις προστατεύσετε από μύκητες, τις προστατεύει και από τις βρωμούσες.

Μπορείτε επίσης να τις μαζεύετε με το χέρι (να φοράτε γάντια γιατί κάποιοι είναι αλλεργικοί στο τσίμπημά τους και για να προστατεύσετε τα χέρια σας από την άσχημη μυρωδιά) και να τις πνίξετε μέσα σε νερό που έχετε προσθέσει υγρό πιάτων ή σαπούνι.

Για να αντιμετωπίσετε τις βρωμούσες, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την τάση που έχουν να προσελκύονται από το φως. Σε αυτή την αδυναμία τους, βασίζεται η παγίδα που θα φτιάξουμε στη συνέχεια.

Υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε την παγίδα

Για να φτιάξετε την παγίδα για τις βρωμούσες θα χρειαστείτε:

  • 1 διαφανές πλαστικό μπουκάλι από αναψυκτικό 1,5 ή 2 λίτρων
  • 1 αυτόνομο φωτιστικό LED DOT-it με μπαταρίες
  • μαύρη μονωτική ταινία
  • ταινία μασκαρίσματος ή κόλλα και χαρτί

Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε μία παγίδα με φως, που θα προσελκύει τις βρωμούσες, θα μπαίνουν μέσα σε αυτή και δε θα μπορούν να βγουν.

Ως πηγή φωτισμού θα χρησιμοποιήσουμε ένα αυτόνομο φωτιστικό με LED που έχουν χαμηλή κατανάλωση. Με το μπουκάλι θα φτιάξουμε το δοχείο της παγίδας και μέσα σε αυτό θα βάλουμε το φωτιστικό.

Βήμα 1

φτιάχνω παγίδα για βρωμούσες - 01

Παίρνουμε ένα πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού χωρητικότητας 1,5 ή 2 λίτρων. Το μπουκάλι θα πρέπει να είναι λείο. Κατάλληλο είναι το μπουκάλι γνωστού αναψυκτικού. Αφαιρούμε την ετικέτα.

Βήμα 2

φτιάχνω παγίδα για βρωμούσες - 02

Θα κόψουμε το μπουκάλι. Προσοχή θέλει να το κόψουμε στο σωστό ύψος.

Το ύψος του μπουκαλιού που είχα στη διάθεσή μου ήταν 31 εκατοστά. Έκοψα το μπουκάλι στα 19 εκατοστά (από τη βάση). Στόχος είναι να κόψουμε το μπουκάλι σε τέτοιο ύψος ώστε όταν βάλουμε το επάνω μέρος μέσα στο κάτω, το στόμιο του μπουκαλιού να απέχει αρκετά από το αυτόνομο φωτιστικό που θα βάλουμε μέσα.

φτιάχνω παγίδα για βρωμούσες - 03

Βήμα 3

φτιάχνω παγίδα για βρωμούσες - 04

Χρησιμοποιούμε τη μαύρη μονωτική ταινία και καλύπτουμε το κάτω μέρος του μπουκαλιού. Με αυτό τον τρόπο, θα κρύψουμε το φωτιστικό. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε οι βρωμούσες βλέποντας το φως θα προσπαθούν να το πλησιάσουν από την εξωτερική πλευρά και δε θα έχουν λόγο να προσπαθήσουν να μπουν μέσα στην παγίδα. Φροντίζουμε να καλύψουμε και τον πάτο του μπουκαλιού.

Βήμα 4

φτιάχνω παγίδα για βρωμούσες - 05

Τοποθετούμε προσεκτικά μέσα στο μπουκάλι το αυτόνομο φωτιστικό. Τα LED πρέπει να κοιτάνε προς τα πάνω.

φτιάχνω παγίδα για βρωμούσες - 06

Βάζουμε το επάνω τμήμα του μπουκαλιού μέσα στο κάτω, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Ελέγχουμε αν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο φωτιστικό και το στόμιο του μπουκαλιού.

Βήμα 5

Αφαιρούμε το επάνω μέρος του μπουκαλιού.

Το πλαστικό μπουκάλι είναι γλιστερό και οι βρωμούσες δε θα μπορέσουν να ανέβουν σε αυτό. Γι’ αυτό θα πρέπει να φτιάξουμε “μονοπάτια” πάνω στα οποία θα μπορούν να περπατήσουν τα έντομα και να μπουν στην παγίδα.

φτιάχνω παγίδα για βρωμούσες - 07

Ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξουμε αυτά τα μονοπάτια είναι να χρησιμοποιήσουμε ταινία μασκαρίσματος επειδή έχει σαγρέ επιφάνεια. Εναλλακτικά (όπως στη φωτογραφία), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λωρίδες χαρτιού ή χαρτοπετσέτας, που θα κολλήσετε εξωτερικά στο μπουκάλι.

Βήμα 6

φτιάχνω παγίδα για βρωμούσες - 08

Τοποθετούμε ξανά το επάνω μέρος του μπουκαλιού. Η παγίδα μας είναι έτοιμη!

Για να ανάψουμε ή να σβήσουμε το αυτόνομο φωτιστικό, χρησιμοποιούμε ένα στυλό ή μαρκαδόρο.

Το φωτιστικό ανοιγοκλείνει, πιέζοντας την επιφάνειά του.

φτιάχνω παγίδα για βρωμούσες - 09

Πως χρησιμοποιούμε την παγίδα

Είναι προφανές ότι η παγίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο το βράδυ, ή μέσα σε κλειστούς σκοτεινούς χώρους.

Όταν βραδιάσει,τοποθετούμε την παγίδα κοντά στο μέρος που έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα με βρωμούσες. Την στηρίζουμε ή την βάζουμε ελαφρά μέσα στο χώμα ώστε να μην τη ρίξει ο αέρας.

Ανάβουμε το φωτιστικό.

Το επόμενο πρωί, ελέγχουμε την παγίδα.

Αν όλα έχουν πάει καλά, θα βρούμε μέσα σε αυτή, παγιδευμένες βρωμούσες.

Σβήνουμε το φωτιστικό. Αφαιρούμε το επάνω μέρος του μπουκαλιού. Αδειάζουμε τις βρωμούσες σε έναν κουβά με νερό που έχουμε προσθέσει υγρό πιάτων ή σαπούνι.

Το επόμενο βράδυ μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ξανά!

Καλό κυνήγι!

Αυτόνομο φωτιστικό LED DOT-it της OSRAM

osram dot-it led φωτιστικό

Ως αυτόνομο φωτιστικό με LED, χρησιμοποίησα το DOT-it της Osram. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρολογικών. Είναι σχετικά φτηνό, κάτω από 7 Ευρώ.

Για την τροφοδοσία του, χρησιμοποιεί 3 μπαταρίες Micro R3 AAA, οι οποίες περιλαμβάνονται στη συσκευασία του.

Tags: LEDΒΡΩΜΟΥΣΕΣΠΑΓΙΔΑΦΤΙΑΧΝΩΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Κωστας
Κωστας
20 Σεπτεμβρίου 2014 14:14

Δυστυχώς δεν δούλεψε για μενα 🙁

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top