Αναζήτηση Εχθρών και Ασθενειών Φυτών

Τύπος προσβολής

Εμφάνιση Συπτωμάτων σε

Προσβάλει

Σηψιρριζία από σκληρωτίαση

Γράφτηκε από τον 

Επιστημονικό όνομα: Corticium rolfsii συν. Athelia rolfsii, Pellicularia rolfsii, α.μ. Sclerotium rolfsii
Άλλα ονόματα: Sclerotial blight, stem rot, southern blight, bed rot, cottony rot, Sclerotium wilt, collar rot, crown rot, fire fang root rot, foot rot, southern wilt

H ασθένεια προκαλεί περιστασιακά σοβαρές ζημιές σε αρδευόμενα χωράφια και μπορεί να εξελιχθεί έντονα μέσα στα σιλό.

Συμπτώματα

Προκαλείται μαρασμός του φυλλώματος και σήψη της ρίζας, η οποία επικαλύπτεται με ένα πυκνό άσπρο πλέγμα μυκηλίου μέχρι το λαιμό.

Παθογόνο - Συνθήκες ανάπτυξης

Την ασθένεια προκαλεί σε ήδη εξασθενημένα τεύτλα ο παθογόνος μύκητας εδάφους Sclerotium rolfsii (ατελής μορφή). Η τέλεια μορφή του, ο βασιδιομύκητας Corticium rolfsii, σχηματίζεται σπάνια και γι’ αυτό δεν παίζει ρόλο στη βιολογία του και τον κύκλο της ασθένειας.

Τα τεύτλα προσβάλλονται αργά μέσα στην καλλιεργητική περίοδο. Η ασθένεια ευνοείται από υπερβολική υγρασία και συνθήκες ασφυξίας στο έδαφος. Ο μύκητας αναπτύσσει άσπρο πολύ πυκνό μυκήλιο στην επιφάνεια της ρίζας, η οποία σαπίζει σιγά-σιγά μέχρι την καρδιά.

Στην επιφάνεια του μυκηλίου εμφανίζονται άσπρα σφαιρικά σωματίδια που προοδευτικά σκουραίνουν. Πρόκειται για τα σκληρώτια, όργανα ανθεκτικά που διασφαλίζουν τον πολλαπλασιασμό του μύκητα και τη διατήρησή του στο έδαφος. Τα μολύσματα (σκληρώτια, μυκήλιο) διασκορπίζονται μέσα στον ίδιο αγρό ή σε άλλους γειτονικούς, με τα καλλιεργητικά εργαλεία και το νερό της βροχής και του ποτίσματος.

Αντιμετώπιση

Συστήνεται να γίνεται απολύμανση του εδάφους με κατάλληλα απολυμαντικά. Τα προσβεβλημένα φυτά θα πρέπει να απομακρύνονται μαζί με ολόκληρο το ριζικό τους σύστημα και να καταστρέφονται με τη φωτιά. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται μακρόχρονη αμειψισπορά με φυτά (π.χ. σιτηρά), τα οποία δεν προσβάλλονται από το παθογόνο και να λαμβάνονται μέτρα καλής αποστράγγισης του αγρού.

Πηγή

www.bayercropscience.gr
Southern blight, southern stem blight, white mold

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τύπος προσβολής: Ασθένεια
  • Εμφάνιση Συπτωμάτων σε: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΡΙΖΩΜΑ/ΚΟΝΔΥΛΟ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ
  • Προσβάλει: Καρότο, Πατάτα, Τομάτα, Μηλιά
Διαβάστηκε 5034 φορές
ilias

Ιστότοπος: www.altermarket.com
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σήψεις καρπών από πενικίλλια Σιδηροσκούληκα »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια