Αρχική » Συνταγές-Τρόφιμα » Κυδώνια – Εύκολο Καθάρισμα και Συνταγή για Γλυκό Κυδώνι
Κυδώνια Εύκολο Καθάρισμα

Κυδώνια – Εύκολο Καθάρισμα και Συνταγή για Γλυκό Κυδώνι

Υπάρχει μία έξυπνη λύση για να καθαρίσετε εύκολα τα κυδώνια και θα σας την παρουσιάσω εδώ, μαζί με μία εύκολη συνταγή για να φτιάξετε σε ελάχιστο χρόνο σπιτικό γλυκό κυδώνι με αρμπαρόριζα.

Κυδώνια – Ένα παρεξηγημένο Φρούτο

Τα κυδώνια είναι στη σύγχρονη εποχή ένα μάλλον παρεξηγημένο φρούτο.

Και αυτό γιατί συνήθως δεν τρώγεται ωμό αλλά επεξεργασμένο. Είναι όμως πολύ σκληρό και δύσκολο να καθαριστεί.

Σε μία εποχή αφθονίας, δύσκολα κάποιος θα ασχοληθεί για να καθαρίσει το σκληρό κυδώνι, να το κάνει γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα ή να το προσθέσει στα φαγητά.

Πως να καθαρίσετε εύκολα τα κυδώνια

Το δυσκολότερο κομμάτι σε όποια συνταγή με κυδώνια είναι το καθάρισμα των κυδωνιών.

Κι αυτό γιατί είναι ένα σκληρό φρούτο. Και πολύ πιο σκληρό γύρω από τον πυρήνα του στο εσωτερικό του.

Να λοιπόν το μυστικό που θα σας λύσει τα χέρια και θα κάνει το καθάρισμα των κυδωνιών παιχνιδάκι.

Πλένετε καλά τα κυδώνια με νερό και τα τρίβετε ώστε να φύγει το εξωτερικό χνούδι.

Τα στεγνώνετε με μία πετσέτα.

Τοποθετείτε λαδόκολα σε ένα ταψί και τα τοποθετείτε μέσα στο ταψί επάνω στη λαδόκολα.

Κυδώνια Εύκολο Καθάρισμα
Τα πλυμένα και καθαρισμένα κυδώνια στο ταψί.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου περίπου.

Τοποθετείτε το ταψί με τα κυδώνια μέσα στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Αν τα κυδώνια είναι μεγάλα, μετά τα 20 λεπτά θα χρειαστεί να τα γυρίσετε και να τα ψήσετε για άλλα 5 λεπτά. Θα είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα εξωτερικά.

Κυδώνια μετά το ψήσιμο στο φούρνο
Κυδώνια μετά το ψήσιμο στο φούρνο. Έχουν αποκτήσει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα.

Βγάζετε το ταψί με τα κυδώνια από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν για λίγο, ώστε να μπορείτε να τα πιάνετε άνετα με τα χέρια σας.

Τώρα με ένα μαχαίρι, μπορείτε να αφαιρέσετε πολύ εύκολα την εξωτερική φλούδα!!

Αφού καθαρίσετε τα κυδώνια εξωτερικά, μπορείτε να ξεκινήσετε να αφαιρείτε τη σάρκα τους πανεύκολα σε όποιο σχήμα θέλετε.

Κυδώνια κομμένα σε μικρά κομμάτια για γλυκό του κουταλιού
Κυδώνια κομμένα σε μικρά κομμάτια για γλυκό του κουταλιού

Το κυδώνι θα κόβετε σαν ένα απλό μήλο!

Συνταγή για κυδώνι γλυκό του κουταλιού

Η συνταγή για γλυκό κυδώνι είναι εξαιρετικά απλή, γρήγορη και δοκιμασμένη για πολλές γεννιές.

Το μυστικό είναι στις αναλογίες.

Όσο κυδώνι, τόσο νερό, τόσο ζάχαρη.

Π.χ. για 1 κιλό σάρκα κυδώνι, θα χρειαστείτε 1 κιλό νερό και 1 κιλό ζάχαρη. Προσαρμόζετε αντίστοιχα.

Βράζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα κομμάτια κυδώνι και το αφήνουμε να βράσει για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά της ώρας. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποσότητα του γλυκού που ετοιμάζουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί.

Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μεσαία φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, θα δούμε ότι από ένα σημείο και πέρα, το μίγμα μας αρχίζει να αφρίζει. Όταν το ανακατεύουμε, αφρίζει περισσότερο.

Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μεσαία φωτιά για περίπου μισή ώρα. Τώρα θα έχει εξατμιστεί αρκετό νερό και το σιρόπι μας θα έχει αρχίσει να δένει.

Βράζουμε τα κυδώνια με τη ζάχαρη. Έχουν ακόμη ξανθό χρώμα.
Βράζουμε τα κυδώνια με τη ζάχαρη. Έχουν ακόμη ξανθό χρώμα.

Τα κομμάτια από τα κυδώνια όμως θα έχουν ακόμη ξανθό χρώμα.

Κατά διάρκεια του βρασμού, ανακατεύω ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Προσθέτουμε μερικά φύλλα αρμπαρόριζα, το χυμό από ένα λεμόνι και αν θέλουμε μερικά ξεφλουδισμένα αμύγδαλα (το συνιστώ).

Αφήνουμε να πάρει ακόμη μία βράση. Πρακτικά αυτό σημαίνει το αφήνουμε να βράσει για ακόμη 5 λεπτά περίπου. Εγώ σε αυτή τη φάση ανακατεύω το μίγμα.

Κλείνω το μάτι της κουζίνας και συνεχίζω το ανακάτεμα μεχρι να σταματήσει ο βρασμός. Μετά αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σπιτικό γλυκό κυδώνι
Σπιτικό γλυκό κυδώνι

Όταν κρυώσει το γλυκό μας, θα έχουμε ένα από τα εύγεστα γλυκά του κουταλιού της Ελληνικής κουζίνας και θα έχει αρχίσει να αποκτά το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα!

Το σπίτι σας θα μυρίσει υπέροχα αρώματα και ο ουρανίσκος σας θα σας ευγνωμονεί. Το ίδιο τα παιδιά και οι δικοί σας άνθρωποι!

Δοκιμάστε το γλυκό κυδώνι επάνω σε σπιτικό ψωμί με μαγιά ή σπιτικό ψωμί με προζύμι και λίγο βούτυρο. Μαγεία!

Επίλογος

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να ανακαλύψω αυτό τον εύκολο τρόπο να καθαρίζω τα κυδώνια, προβληματιζόμουν για το τι να τα κάνω.

Το καθάρισμά τους ήταν ένα πολύ μεγάλο βάσανο, αποτρεπτικό τις περισσότερες φορές για να τα αξιοποιήσω.

Έτσι, κάποιες φορές κατέληγαν στο κομπόστ.

Τώρα, κάθε χρόνο κάνουμε γλυκό κυδώνι!

Tags: ΓΛΥΚΟΚΥΔΩΝΙΚΥΔΩΝΙΑΚΥΔΩΝΙΑ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑΣΥΝΤΑΓΗ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top