Αρχική » Συνταγές-Τρόφιμα » Πως Φτιάχνω Σπιτικό Χωριάτικο Ψωμί – Συνταγή

Πως Φτιάχνω Σπιτικό Χωριάτικο Ψωμί – Συνταγή

Πως φτιάχνω σπιτικό χωριάτικο ψωμί; Μία απλή συνταγή ώστε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό χωριάτικο ψωμί. Χρειάζεστε μόνον αλεύρι, μαγιά, νερό, αλάτι.

Σήμερα θα σας δείξω πως να φτιάχνετε το δικό σας σπιτικό πεντανόστιμο χωριάτικο ψωμί. Είναι τόσο απλό, που σίγουρα θα δοκιμάσετε. Αναπόφευκτα θα κάνετε τις συγκρίσεις με το ψωμί που αγοράζετε από το φούρνο της γειτονιάς.

Ενημέρωση λόγω Πανδημίας Κορονοϊού – Μάρτιος 2020

Η πανδημία με τον κορονοϊό που εξελίσσεται, έχει αλλάξει τη ζωή και τις συνήθεις όλων μας.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το συγκεκριμένο άρθρο, δέχεται απίστευτα μεγάλο αριθμό επισκέψεων.

Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η παρακάτω συνταγή είναι δοκιμασμένη. Τη χρησιμοποιώ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Δίνει νόστιμο σπιτικό ψωμί.

Αν έχετε πρόσβαση σε προζύμι, η συνταγή για ψωμί με προζύμι δίνει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από πλευρά γεύσης και πυκνότητας ψωμιού.

Και στις δύο περιπτώσεις, μπορείτε να διατηρήσετε το ψωμί στην κατάψυξη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ψωμί που θα φτιάξετε, είναι πιο πυκνό και συμπαγές από το απλό ψωμί που αγοράζουμε από τους φούρνους. Πρακτικά, μία μερίδα από αυτό το ψωμί, αντιστοιχεί σε περίπου 3 μερίδες αγοραστού απλού ψωμιού.

Αν και το ψωμί παρουσιάζεται στις φωτογραφίες σε μορφή καρβέλι, μπορείτε να βάλετε τη ζύμη και σε φόρμες.

Από αυτό το μικρό μετερίζι, θα ήθελα να παρακαλέσω να αγοράζετε υπεύθυνα τις συσκευασίες αλευριού. Πρέπει να υπάρχει αλεύρι για όλους! Δεν υπάρχει έλλειψη στο αλεύρι.

Τέλος μία φιλική συμβουλή, ως παθών και μαθών. Μην αρχίσετε να δοκιμάζετε το ψωμί όσο είναι ακόμη ζεστό. Είναι τόσο νόστιμο που μπορείτε να το φάτε όλο με τη μία χωρίς να το καταλάβετε. Χα! Χα! Χα!

Σημείωση: Αν ψάχνετε συνταγή για χωριάτικο σπιτικό ψωμί με προζύμι, δείτε το: Πως φτιάχνω σπιτικό χωριάτικο ψωμί με προζύμι

Υλικά για ψωμί

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Τα υλικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε το δικό σας πεντανόστιμο ψωμί είναι:

α) 1 κιλό σκληρό αλεύρι (στο παράδειγμά μου χρησιμοποιώ το “Αλεύρι για παραδοσιακά ζυμωτά” από το ΑΒ.

β) 1 κύβο φρέσκια μαγιά μπύρας (στο παράδειγμά μου χρησιμοποιώ την “το χελιδόνι” από το ΑΒ)

γ) περίπου 250+150 ml χλιαρό νερό

δ) λίγο αλάτι

Οδηγίες παρασκευής ψωμιού

Αδειάζετε το αλεύρι μέσα σε ένα μπολ (κρατήστε περίπου μιά χούφτα αλεύρι – θα το χρειαστούμε αργότερα). Το μπωλ θα πρέπει να έχει το διπλάσιο ύψος από όσο το ύψος που θα καταλάβει το αλεύρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατσαρόλα αντί για μπολ.

Ζεσταίνετε περίπου 250 ml νερού σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι άνετα ανεκτό στο χέρι σας. Αν το νερό είναι πολύ ζεστό, θα κάψει τη μαγιά μπύρας και θα την αδρανοποιήσει. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μη φουσκώσει το ψωμί. Προσοχή λοιπόν στη θερμοκρασία.

Ρίχνετε το χλιαρό νερό μέσα σε ένα ποτήρι και προσθέτετε τη μαγιά μπύρας. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί πλήρως.

Ρίχνετε τη διαλυμένη σε νερό μαγιά μπύρας μέσα στο αλεύρι και ανακατεύετε καλά.  Σε αυτή τη φάση, προετοιμαστείτε να κολλήσει το μείγμα στα δάκτυλά σας.

Είναι φανερό ότι το αλεύρι διψά για περισσότερο νερό.

Ρίχνετε λοιπόν στο μείγμα επιπλέον περίπου 150 ml* ζεστού νερού και ανακατεύετε γρήγορα. Το νερό θα πρέπει να είναι πιο ζεστό από αυτό που χρησιμοποιήσαμε για να διαλύσουμε τη μαγιά μπύρας, αλλά όχι καυτό. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε η ζύμη να είναι σφιχτή. Δε θέλουμε να είναι χαλαρή.

Προσθέτουμε αλάτι (από 1/3 του κουταλιού του γλυκού έως 1 κ.γ. αλάτι), και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ώστε το αλάτι να πάει σε όλη τη ζύμη.

* Η ποσότητα του νερού είναι ενδεικτική. Κάθε ζύμωμα, θέλει διαφορετική ποσότητα νερού, περισσότερο ή λιγότερο. Εξαρτάται από παράγοντες, όπως το αλεύρι που χρησιμοποιήσατε και η ποσότητα αλευριού.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και περνάμε στην κλασική εικόνα του ζυμώματος. Ζυμώνουμε τη ζύμη με τις γροθιές μας. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε. Ζυμώνουμε και ανακατεύουμε. Όσο περισσότερη ώρα ζυμώσουμε τόσο καλύτερο θα γίνει το ζυμάρι και άρα το ψωμί μας. Προσωπικά ζυμώνω τουλάχιστον 5 λεπτά, ανακατεύοντας τη ζύμη. Όσο πιο πολύ ζυμώνετε, τόσο πιο ομοιόμορφη και απαλή γίνεται η ζύμη. Θα το δείτε και στην πράξη!

Στο τέλος, η ζύμη μας θα μοιάζει όμως στην επόμενη εικόνα.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Τώρα ήρθε η ώρα να αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει.

Τοποθετούμε το μπολ με τη ζύμη του ψωμιού μέσα σε μια σακούλα.

ΜΠΩΛ ΖΥΜΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΑ

Τοποθετούμε το τυλιγμένο με τη σακούλα μπολ μέσα σε μία κουβέρτα και την αφήνουμε σε ένα μέρος του σπιτιού που έχει ζέστη (δεν έχει ρεύμα και δεν είναι κρύο το δωμάτιο).

ΜΠΩΛ ΜΕ ΖΥΜΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ

Μετά από περίπου μισή ώρα και αν όλα έχουν πάει καλά, αφαιρούμε το μπωλ από τη κουβέρτα. Αν η ζύμωση έχει γίνει, θα το καταλάβετε από τη μυρωδιά (μυρίζει ζύμη) και από την αύξηση του μεγέθους της ζύμης (δείτε την επόμενη εικόνα – Συγκρίνετε το ύψος που είχε προηγουμένως η ζύμη με αυτό που έχει τώρα).

Η ΖΥΜΗ ΕΧΕΙ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ

Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια σας, βοηθά να αλείψετε τα χέρια σας με λίγο λάδι.

Παίρνουμε ένα ταψί και απλώνουμε μέρος από το αλεύρι που κρατήσαμε στο πρώτο βήμα. Το αλευρωμένο ταψί θα κάνει το ψωμί μας να μην κολλήσει. Η ζύμη θα πατήσει επάνω στο αλεύρι αντί στο μέταλλο.

ΑΛΕΥΡΩΜΕΝΟ ΤΑΨΙ

Αφαιρούμε από τη ζύμη ένα μικρό κομμάτι (περίπου 100 ml) και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Αυτό το μικρό κομμάτι ζύμης θα είναι το προζύμι μας για το επόμενο ψωμί.

Αν σκοπεύετε να κάνετε ξανά ψωμί μέσα σε 2 ημέρες, βάλτε το στη συντήρηση, διαφορετικά στην κατάψυξη.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε δύο μπαλίτσες. Από τις μπαλίτσες αυτές θα προκύψουν τα καρβελάκια το ψωμί.

Τοποθετούμε τις μπάλες της ζύμης επάνω στο αλευρωμένο ταψί και τις μετακινούμε πάνω κάτω – δεξιά αριστερά ώστε να βεβαιωθούμε ότι το αλεύρι ανάμεσα στη ζύμη και το ταψί θα πάει παντού.

Πέρνουμε το υπόλοιπο από το αλεύρι και το ρίχνουμε πάνω από τις μπάλες της ζύμης. Απλώνουμε ομοιόμορφα ώστε το αλεύρι να αγκαλιάσει όλη τη ζύμη.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΑΛΕΥΡΩΜΕΝΗ

Παίρνουμε ένα μαχαίρι και χαράσσουμε ένα σταυρό σε κάθε μπάλα ζυμαριού.

ΧΑΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΖΥΜΗ

Σε αυτή τη φάση ανάβουμε το φούρνο και τον ρυθμίζουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου (πάνω-κάτω).

Μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος, αφήνουμε τη ζύμη μας να “ηρεμήσει”. Μέσα σε αυτό το μισάωρο, θα δείτε τις μπάλες της ζύμης να μεγαλώνουν, να απλώνουν και ο σταυρός που κάνατε προηγουμένως, να μετατρέπεται σε χάσματα.

Η ΖΥΜΗ ΗΡΕΜΕΙ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΕ ΟΓΚΟ

Όταν η θερμοκρασία του φούρνου φτάσει στους 200 βαθμούς Κελσίου βάλτε το ταψί μέσα.

Ψήστε για 45 λεπτά.

Θα έχετε το πιο νόστιμο ψωμί που έχετε φάει τα τελευταία χρόνια!

ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

ΠΑΡΑΤΗΡΉΣΕΙΣ

– Στις πρώτες προσπάθειες, να είστε προετοιμασμένοι και για αποτυχίες.

– Τις πρώτες φορές που θα επιτύχετε να κάνετε καλό ψωμί, θα ανακαλύψετε ότι θα τρώτε πολύ περισσότερο ψωμί από ότι συνήθως. Είναι φυσιολογικό. Απολαύστε τη νοστιμιά του χωρίς ενοχές. Συνοδέψτε το ζεστό φρεσκοψημένο ψωμί, με τυρί, βούτυρο, ντομάτες, λάδι, κ.λπ. Είναι τόσο νόστιμο…

– Καθώς θα το συνηθίζετε, θα επιστρέψει η κατανάλωση του ψωμιού στα φυσιολογικά επίπεδα!

– Θυμηθείτε να πείτε ένα “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” στους αγρότες που καλλιέργησαν τα σιτηρά από τα οποία έγινε το αλεύρι που χρησιμοποιήσατε. Χωρίς αυτούς, δε θα είχαμε σπιτικό, χωριάτικο ψωμί…

Χρήσιμη Συμβουλή

Δείτε και το πως να φτιάξετε φόρμα από χαρτί ώστε να φτιάξετε καρβέλια ψωμιού!

Καρβέλι από φόρμα με χαρτί!
Καρβέλι από φόρμα με χαρτί!

Tags: ΑΛΕΥΡΙΜΑΓΙΑΠΡΟΖΥΜΙΣΥΝΤΑΓΗΦΤΙΑΧΝΩΧΩΡΙΑΤΙΚΟΨΩΜΙ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
dimitris
dimitris
28 Φεβρουαρίου 2014 15:26

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την συνταγή την έχω δοκιμάσει, ωστόσο μια διευκρίνιση: αρχικά στην περιγραφή δίνεις 250 + 200 μλ νερό, αλλά μετά στην περιγραφή δίνεις 250 και 150 μλ νερό. πως είναι καλύτερο;

.
.
19 Μαρτίου 2020 21:25

Καλησπέρα μολις έφτιαξα 2 φόρμες προσπαθω να βρω τοσο καιρο μια καλη συνταγη για ψωμι που να ειναι κ νοστιμο και αφρατο. επιτελους την βρηκα σας ευχαριστώ πολυ απλα ειναι υπεροχο το ψωμι

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top