Διαφήμιση

Είναι απλό το να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί.

Σε αυτό το άρθρο, θα δείξω μία τεχνική που χρησιμοποιώ για να δώσω στη ζύμη το σχήμα καρβελιού.

Τα μόνα υλικά που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί είναι:

  • Αλεύρι
  • Νερό
  • Μαγιά ή προζύμι
  • Αλάτι
  • και προαιρετικά λάδι

Είναι τόσο απλό!

Έχω δημοσιεύσει στο Καλλιεργώ δύο δοκιμασμένες συνταγές με τις οποίες φτιάχνω ψωμί για το σπίτι.

Τα ψωμιά που φτιάχνω με αυτές τις συνταγές, διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό. Δεν χαλάνε, ούτε μουχλιάζουν. Μάλιστα, όσο περνάνε οι μέρες, τόσο πιο ωραία και νόστιμα γίνονται. Αν τα βάλετε στην κατάψυξη, διατηρούνται για πολλούς μήνες. Και όταν τα αποψύξετε, είναι σα να φτιάχτηκαν πριν από λίγες ημέρες!

Οι συνταγές είναι:

 

Φόρμα από χαρτί για να κάνω το ψωμί σαν καρβέλι

Αφού φτιάξουμε τη ζύμη, πρέπει να την αφήσουμε να φουσκώσει πριν την βάλουμε στον φούρνο.

Αν έχουμε μεταλλικές φόρμες, την βάζουμε σε αυτές και όλα καλά.

Τι κάνουμε όμως αν δεν έχουμε πρόχειρες μεταλλικές φόρμες;

Αν απλά βάλουμε τη ζύμη σε ένα ταψί για να φουσκώσει, αυτή θα απλωθεί και τελικά θα πάρει το σχήμα μίας παχιάς πίτας. Σίγουρα όχι αυτό που θέλουμε.

Πως μπορούμε να συγκρατήσουμε τη ζύμη καθώς φουσκώνει;

Η ιδέα μου ήρθε ξαφνικά σε μία φάση απελπισίας.

Πήρα μία κόλλα χαρτιού Α4 (αυτές που χρησιμοποιούμε στους εκτυπωτές).

Την έκοψα κατά μήκος στη μέση.

Ένωσα τα κομμάτια με σελοτέιπ.

Έτσι έφτιαξα ένα στεφάνι από χαρτί. Αυτές θα είναι οι φόρμες μου από χαρτί!

Έβαλα αλεύρι στο ταψί για να μην κολλήσει η ζύμη.

Τοποθέτησα στο ταψί τις φόρμες από χαρτί.

Οι φόρμες από χαρτί στο ταψί

Τοποθέτησα μέσα τη ζύμη για το ψωμί. Έριξα αλεύρι από επάνω και από γύρω, ώστε καθώς φουσκώνει η ζύμη να μην κολλήσει στο χαρτί. Την άφησα να φουσκώσει για μερικές ώρες.

Τοποθετώ τη ζύμη μέσα στη φόρμα από χαρτί

Τοποθετώ τη ζύμη μέσα στη φόρμα από χαρτί. Πρώτα έχω βάλει αλεύρι από κάτω για να μην κολλήσει η ζύμη στο ταψί

 

Ρίχνω αλεύρι στη ζύμη για μην κολλήσει

Ρίχνω αλεύρι στη ζύμη για μην κολλήσει

Παρατήρησα, ότι η ζύμη πιέζει με δύναμη τα τοιχώματα καθώς φουσκώνει. Τα δύο σελοτεΐπ που έβαλα για να ενώσω τα κομμάτια χαρτιού, δεν ήταν αρκετά. Χρειάζονταν περισσότερα. Θα το κάνω την επόμενη φορά!

Η χάρτινη φόρμα άρχισε να υποχωρεί

Η χάρτινη φόρμα άρχισε να υποχωρεί από την πίεση της ζύμης που φουσκώνει

Η φόρμα από χαρτί τελικά, παρά τις αδυναμίες της πρώτης φοράς, λειτούργησε πολύ καλά! Διατήρησε τη ζύμη και της έδωσε το επιθυμητό σχήμα. Το ψωμί έγινε σαν καρβέλι.

Καρβέλι από φόρμα με χαρτί!

Καρβέλι από φόρμα με χαρτί!

Ελπίζω να βρείτε χρήσιμη αυτή την τεχνική. Είναι απλή και λειτουργική!

Σπιτικό ψωμί καρβέλι! Με ζύμη και χαρτί.

Το ψημένο σπιτικό ψωμί καρβέλι! Με ζύμη και χαρτί

Την επόμενη φορά, θα χρησιμοποιήσω 1,5 κόλλα Α4 για κάθε φόρμα από χαρτί. Έτσι η φόρμα θα είναι μεγαλύτερη σε διάμετρο. Επίσης θα ψήσω ένα καρβέλι σε κάθε ταψί.