Αρχική » Εμπειρίες-Κήπος » 2022 – 11 χρόνια ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ
Καλλιεργώ Ηλίας Αντωνόπουλος 2011 και 2022

2022 – 11 χρόνια ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Το 2011 ξεκίνησε με το kalliergo.gr ένα ταξίδι προς το άγνωστο. Όπου άγνωστο ήταν τα φυτά, οι καλλιέργειες, οι σπόροι, οι ασθένειες των φυτών, ο κήπος, τα λουλούδια, τα δέντρα, τα έντομα, φύση η ίδια.

Ο Ιωάννης

Δυστυχώς, προηγήθηκε ο θάνατος του πατέρα μου Ιωάννη το 2008. Ένα κομβικό σημείο που με έκανε να ψάξω τα αρχεία του και να προσπαθήσω να μάθω ποιος ήταν αυτός ο “άγνωστος”.

Πόσα άλλα αγόρια άραγε γνώρισαν τον πατέρα τους μετά θάνατον;

Η σχέση γιού και πατέρα είναι ιδιαίτερα παράξενη και τρικιμιώδης. Ο πατέρας αγαπά και κάνει τα πάντα για τα παιδιά του, μα αυτό δεν προσλαμβάνεται έτσι από τα νέα αρσενικά.

Κάτι βαθύ, σχεδόν από την εποχή των δεινοσαύρων, ριζωμένο στον εγκέφαλο, εμποδίζει το να υπάρχει μία αρμονική σχέση παρά τις όποιες προσπάθειες. Ίσως ο ανταγωνισμός αρσενικού με αρσενικό. Δύο κοκόροι στο ίδιο κοτέτσι. Αυτή είναι η απλοϊκή μου εξήγηση.

Η αρχή

Ότι και αν διάβαζα από τις σημειώσεις που είχε αφήσει ο πατέρας μου, περισσότερες απορίες μου δημιουργούσε, παρά μου έδινε απαντήσεις.

Συνειδητοποίησα ότι δεν ήξερα πρακτικά τίποτα, και ότι οι σημειώσεις του πατέρα μου, δεν θα ήταν ο ιδανικός τρόπος να μάθω. Ξεκινούσαν από ένα επίπεδο που θεωρούσε αυτονόητες πολλές γνώσεις για τα φυτά και τον κήπο. Γνώσεις που απλά δεν είχα.

Έτσι ξεκίνησα να συγκεντρώνω υλικό από όπου μπορούσα στο Internet. Κατά 90% από αγγλόφωνα site, καθώς εκείνη την εποχή οι γεωπόνοι δεν είχαν ενδιαφερθεί ακόμη για το Internet και η πληροφόρηση στα Ελληνικά ήταν ελάχιστη.

2011. Η πρώτη έκδοση του kalliergo.gr

Μπορείτε να δείτε την πρώτη καταγεγραμμένη έκδοση του kalliergo.gr από το Wayback Machine στις 29.04.2011.

Πριν βγει στον αέρα, είχαν προηγηθεί σχεδόν 2 χρόνια προσπαθειών και συγκέντρωσης υλικού.

Το υλικό οργανώθηκε και παρουσιάστηκε με το μορφή site που είχε δυνατότητες που ελάχιστα έχουν ακόμη και σήμερα.

Το αρχικό Forum του Καλλιεργώ

Οι πρώτες εκδόσεις του kalliergo.gr περιλάμβαναν και ένα δραστήριο Forum. Ένα forum που ήταν ιδιαίτερα ενεργό καθώς εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν πολλές αντίστοιχες πηγές πληροφόρησης και διαλόγου.

Πάρα πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτό.

Ήταν και είναι τόσο σημαντικό που το διατήρησα παρά τις επερχόμενες αναβαθμίσεις μετά το 2019.

Μπορείτε να το δείτε στη διεύθυνση: https://2019.kalliergo.gr/

Η τρέχουσα έκδοση του kalliergo.gr περιλαμβάνει επίσης forum (Συζητήσεις), με πολύ όμως μικρότερη συμμετοχή από ότι το αρχικό. (Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το ενδιαφέρον του κοινού μετατοπίστηκε στα social media.)

28 εκδόσεις σε 11 χρόνια

Αυτό που βλέπετε σήμερα ως kalliergo.gr είναι η 28η έκδοση του site.

Υπάρχει πάρα πολύ δουλειά, χρόνος και πολλά έξοδα πίσω από αυτό που βλέπετε.

Ελπίζω να έχει βοηθήσει κάποιους να ξεκινήσουν να καλλιεργούν και να βλέπουν τα φυτά με διαφορετικό μάτι.

Απολογισμός

Όταν ξεκίνησα το ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ, είχα την ψευδαίσθηση πως όποια πληροφορία εύρισκα και μετέτρεπα σε άρθρο ήταν απολύτως σωστή.

Αυτό, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν ισχύει.

Μπορεί η γενική στόχευση να ήταν σωστή, αλλά υπήρχαν και υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι που επηρεάζουν μία καλλιέργεια, την πορεία ενός φυτού, ή δέντρου, τα μικροκλίματα είναι τόσο διαφορετικά ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.

Αυτό που έμαθα, κι ελπίζω να έμαθαν όλοι όσοι ξεκίνησαν με το ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ είναι να σέβομαι τη φύση. Να είμαι ταπεινός και να μαθαίνω συνεχώς. Να ακούω τις γνώμες εμπειρότερων. Να συμβουλεύομαι γεωπόνους.

Έμαθα επίσης πολλά για τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι εκεί έξω. Με απίστευτες γνώσεις και εμπειρία. Ταπεινοί. Που δεν τους πιάνουν τα “ραντάρ” της “δημοσιότητας”. Υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν θα ήθελα να σχολιάσω.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για εμένα, αυτό το ταξίδι, μόνο κέρδη μου έχει δώσει (όχι οικονομικά). Με μεγαλύτερο από αυτά να σέβομαι και να εκτιμώ τη φύση. Να γνωρίσω εκπληκτικούς ανθρώπους με εκπληκτικές γνώσεις.

Και θα συνεχίσω αυτό το ταξίδι για όσο μπορώ.

Tags: kalliergo.grΑΝΘΡΩΠΟΙΕΜΠΕΙΡΙΕΣΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top